Влада

Житомирське ТТУ бере у ЄБРР кредит на 13 років, щоб закупити нові тролейбуси

30 November 2017, 10:05

Міська рада збирається надати дозвіл комунальному підприємству «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» на укладання кредитного договору з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та затвердити відповідний Меморандум.

Проекти рішень сесії щодо кредиту опубліковані на сайті міської ради 29 листопада.

«З метою реалізації проекту покращення інфраструктури громадського електротранспорту міста Житомира, відповідно до статей 16, 17, 18, 74 Бюджетного кодексу України, статей 26, 60, 70 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 №110 «Про затвердження Порядку здійснення місцевих запозичень», міська рада вирішила надати дозвіл комунальному підприємству «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради на укладання кредитного договору з Європейським банком реконструкції та розвитку згідно з наведеними нижче істотними умовами: розмір (основна сума) та валюта кредиту – 10 000 000,00 (десять мільйонів) євро або еквівалент національної валюти за офіційним курсом Національного банку України на дату зарахування коштів на рахунок Позичальника, у тому числі 8,0 мільйонів євро за рахунок коштів Банку та 2,0 мільйони євро за рахунок коштів Фонду Чистих Технологій (ФЧТ). Мета кредиту – інвестиції в модернізацію та покращення інфраструктури громадського електротранспорту міста Житомира. Строк погашення кредиту –13 років. Пільговий період – 3 роки», - зазначається у проекті рішення сесії.

Відсоткова ставка за користування залученими коштами ЄБРР складається з двох частин: базис відсоткової ставки, що розраховується на основі міжбанківської шестимісячної ставки Єврозони (EURIBOR); маржа 7%, з можливістю зниження в залежності від суверенного кредитного рейтингу України, кредитного рейтингу міста та досягнення позичальником показників тарифів, зборів платежів, коефіцієнта обслуговування боргу, задовольняючих банк, але не нижче від 4%. Відсоткова ставка за користування залученими коштами ФЧТ складає 0,75%.

Погашення кредиту та відсотків за користування кредитними коштами здійснюється за рахунок коштів позичальника.

Також на сесії планують ратифікувати Меморандум про партнерство між Житомирською міською радою, комунальним підприємством «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Житомирської міської ради та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку. У додатку до цього проекту рішення сесії – угода про підготовку кредитного фінансування, яка була укладена 13 жовтня 2017 року.

«Місто та Підприємство розглядають можливість реалізації інвестиційного проекту з інвестування у покращення інфраструктури громадського транспорту міста Житомира шляхом закупівлі нових тролейбусів та супутнього ремонтного та діагностичного обладнання, ремонту та модернізації депо, тягових підстанцій, розширення тролейбусної контактної мережі. Обсяг проекту буде точно визначений за результатами передпроектного аналізу», - зазначається в угоді, яку підписали мер Сергій Сухомлин, заступник директора ЖТТУ Олег Таможський та заступник директора ЄБРР Марина Петров.

Нагадаємо, під час підписання угоди 13 жовтня міська рада повідомляла, що за 12 млн євро кредиту планують придбати 50 нових тролейбусів та оновити ремонтно-діагностичне обладнання. 

Як повідомляв Житомир.info, в 2015 році, через два тижні після обрання мер Сергій Сухомлин говорив, що на українсько-шведському саміті Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) заявив про те, що вони готові профінансувати місто Житомир за програмою покупки нових тролейбусів і ця програма передбачає компенсацію з боку держави до 30% від кредиту. 30-40 нових тролейбусів планували купити в 2016 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі