Місто

Пасажири житомирських маршруток платять 5 грн за проїзд, але квитків не вимагають

1 December 2017, 14:56

Заплатив 5 гривень за проїзд – отримав квиток. Таке правило з 1 грудня діє у міських маршрутках Житомира. Більшість пасажирів платить, але їде без квитків.

«А що змінилося? Абсолютно нічого. Квиток я не брала, може й давав, але багато людей було, може мій квиток комусь дали», - розповідає пасажирка Валентина

«Квиток мені здається, ніколи не давали, тому тут нічого нового, що й сьогодні не дали. А 5 грн – все старе повертається. Було 5, стало 5. Те, що місяць був бонусом по 4 грн, то навіть цікаво було», - говорить Олена Славова.

Водій Олександр до ноу-хау ставиться з посмішкою. Каже, пасажири дивуються і квиткам, і новій ціні.

«З валідатором, як і без нього – нормально. Хто 4 дає, хто не знав, хто за звичкою, у нас же раз на місяць щось повинно кардинально помінятися», - говорить водій Олександр Воронюк.

Не нарікає на валідатор і Дмитро, квитки видає усім пасажирам. Щоправда, зізнається, це займає дещо більше часу.

«Трошки не встигаємо, але справлаємося. Ми ж водії з досвідом. Будемо встигати, все буде нормально», - говорить він.

За кермо маршрутки сьогодні сів і директор ПП «Шеріфф», і у нього до нововведення безліч претензій. Каже, друк квитка потребує часу і відволікає водія від кермування.


«Ситуація яка – коли мало народу, коли не завантажена маршрутка, це реально обілечувати через валідатор. Коли година-пік, це робити нереально. Поки білет вийде з валідатора, потім треба віддати гроші, треба уважним бути, щоб не було аварійної ситуації, і не збиватися, дотримуватися графіку руху, за що міська рада штрафує на 850 грн. Будемо з міською радою вирішувати – нехай садять кондукторів, будемо працювати», - говорить Олександр Янчук.

Для водіїв, у яких виникатимуть проблеми з використанням валідаторів, створили гарячу лінію. Втім, у більшості проблем не виникало, каже керівник комунального підприємства «Житомиртранспорт».

«Це додаткові зобов’язання чи додаткові операції, які дійсно треба виконувати. Але треба розуміти, що без цього нікуди не дінемося. І, з досвіду тих самих кондукторів, нічого складного нема, до всього призвичаюємося. Якщо дивитися на водіїв, які встигали до цих пір інколи навіть і покурити за кермом, по телефону поговорити, перерахувати дрібні гроші, зрозуміло, що це встановлюватиме певні рамки», - говорить Іван Фурлет.

Валідатори у маршрутках – це лише маленька частина великої реформи, яка у подальшому дозволить пасажирам оплачувати проїзд безготівково, здійснювати пересадки між різними видами транспорту, а також зробити ринок перевезень більш прозорим.

«Якщо зараз кожен перевізник збирає кошти сам собі, то для створення єдиного квитка потрібно створювати систему, в якій перевізнику платять за кілометр наданих послуг. Відповідно у водія чи у перевізників зникає мотивація мати чорну касу чи кеш. Є в планах управління транспорту міської ради створення нової мережі спільно з ОДА. Зміняться конкурси, будемо платити за кілометр, мають прийти перевізники з більшими автобусами і, зрозуміло, ми будемо розглядати питання встановлення терміналів самообслуговування, буде служба контролю, вона буде здійснювати контроль за такими пасажирами. Але в даному випадку місто збиратиме кошти за всі перевезення і здійснюватиме контроль за оплатою проїзду», - пояснює Іван Фурлет.

Частину цих реформ почнуть впроваджувати вже з нового року і, попри те, що нині у маршрутках не працюють контролери, пасажирів закликають таки брати квитки.

Нагадаємо, про підвищення вартості проїзду у маршрутках з 4 грн до 5 грн про голосували на позачерговому засіданні міськвиконкому 24 листопада. Крім подорожчання проїзду у маршрутках, умови перевезення пільговиків, вартість проїзду для школярів та в електротранспорті залишаються незмінними.

Як повідомляв Житомир.info, на купівлю 175 валідаторів витратили 2 млн 406 тис. 250 грн, щомісяця за їхню оренду перевізники платитимуть майже 75 тис. грн.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі