Політика

Сьогодні в Торонто та Лондоні знають про Огієнка більше, ніж в Житомирі, – Сидір Кізін

1 December 2017, 15:21

30 листопада у Житомирі відбулась презентація двох книг про життя та діяльність Івана Огієнка. Два томи, де детально описується життєпис та вплив митрополита Іларіона на суспільну думку в Україні, презентувати житомирянам приїхав особисто автор Микола Тимошик.

Під час відкритих лекцій професор Тимошик розповів про історію створення своїх книг. До презентації творів на історичній батьківщині Івана Огієнка долучились і житомирські свободівці. За словами голови фракції ВО «Свобода» у Житомирській обласній раді Сидора Кізіна, ідеї Івана Огієнка не втратили своє актуальності.

«Людина, яка зробила неоціненний вклад в духовність, яка більшу половину свого життя прожила у вигнанні, у еміграції, але ні дня не прожила без того, щоби не зробити вклад у нашу культуру. Він усе життя був заборонений тут в Україні, ми нічого не знали про нього, його ім’я якого не можна було згадувати. І ось він повертається в Україну, він вривається сюди. Він вривається зі своєю думкою, зі своєю ідеєю, яка просто розриває шаблони, і яка сьогодні надзвичайно актуальна», - переконаний голова фракції ВО «Свобода» у Житомирській обласній раді Сидір Кізін.


За словами Сидора Кізіна, найважливіше наразі – це надолужити згаяне та розповісти житомирянам про видатного земляка.


«Сьогодні Торонто, Нью-Йорк, Париж, Лондон, Київ, Львів знає більше про Огієнка, ніж Житомир. І ми маємо все зробити, щоб про нашого видатного земляка Івана Огієнка, державного діяча, будівничого української церкви, автора українського перекладу Біблії, митрополита Іларіона, який усе своє життя присвятив Україні, якомога більше знати. Сьогодні ми презентуємо ці книжки. Я дуже радий, що я хоч якимось маленьким чином долучився до того, що зробив професор Тимошек», - розповідає Сидір Кізін.

Автор книг про життя та творчість Івана Огієнка Микола Тимошик розповідає: вивчає та досліджує праці митрополита Іларіона вже впродовж 25 років, і кожного разу йому вдається знайти нові невідомі факти.

«За цей час я встиг побувати фактично в усіх країнах, де доля кидала Огієнка. Це Польща, це Чехія, це Швейцарія, це Німеччина, це Франція, це Канада. І цього року я побував в Америці. Я досягнув того, чого хотів, а саме – не тільки пройти його стежками, а й познаходити те нове, що ми не знали. І ось це усе лягло у двотомник. Я вважаю, що «Наш бій за державність», перша книжка, - це найповніший життєпис Огієнка, написаний художньо-публіцистичним стилем. І «Запізніле вороття» це найповніше, що можна сказати про творчість та вплив його не суспільну думку в Україні», - каже професор Микола Тимошик.

Незнання житомирян про видатного земляка Микола Тимошик вважає парадоксом, однак, за словами вченого, із такої ситуації існує простий вихід.

«Я переконаний, що мало відкривати пам’ятники, мало вручати премії раз у рік, мало влаштовувати концерти. Бо це раз в рік влада вимушено робить, влада в нас часто міняється, приходять одні, люблять Україну, не люблять Україну, знають її чи ні, але гарні слова кажуть. Далі ми розходимось і це все забуваємо. Найбільше Іван Огієнко досягнув своїми творами, бо що не твір – це відповіді на наші злободенні питання сьогоднішніх реалій. Огієнка сьогодні треба читати. Є можливість читати. Тільки мій проект повернув в Україну 20 томів Огієнка. 20 цеглинок у національне відродження, це 20 цеглинок пізнання правди, це 20 цеглинок ствердження в собі українського, України і української України», - розповідає професор Тимошик.
Під час візиту до Житомира Микола Тимошик презентував свої твори про Івана Огієнка студентам ЖДУ ім. Франка, курсантам військового інституту та слухачам у Житомирському обласному краєзнавчому музеї.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі