Влада

Міські голови вирішили, що кошти, які є доходом міста, можуть витрачатися куди заманеться, - Геннадій Зубко

26 December 2017, 14:42

У місцевого самоврядування стало більше коштів: практичний баланс сьогодні між державним і місцевим бюджетом – 50 на 50.

Про це віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко сказав в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

«Чому міські голови вирішили, що кошти, які є власним, так би мовити, доходом міста, можуть витрачатися куди заманеться? А держава і надалі закриватиме те, що закривала раніше? Лише один рік ми пішли на такий політичний крок – передали фінанси, але не передавали повноваження. Просто не встигали. Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» прийняли тільки в лютому 2015-го, а бюджет не склали. Якби ми не скали бюджет, щоб передати ресурс, – об’єднання не відбулося б. І ми втратили б ще один рік. Об’єднання можливе тільки тоді, коли люди побачать, що в бюджеті врахували передані їм кошти. Фактично ми, не маючи громад, не передавши їм повноваження, прийняли рішення про передачу коштів. В цей рік держава закривала капітальні видатки, комунальні видатки, професійно-технічну освіту – всі ті речі, на котрі регіони сьогодні вже отримали повноваження. Вони отримали акциз з тютюну, алкогольних продуктів, податок на землю. Всю податкову базу, але разом з ними і повноваження. Але чомусь вирішили, що кошти їм дали на фонтани, тротуари, освітлення тощо. Я хочу, щоб припинили кривити душею у цьому питанні. Тому що концепція реформування місцевого самоврядування була прийнята 1 квітня 2014 року. Ще задовго до бюджетної децентралізації, до закону про добровільне об’єднання тощо. А там чітко прописано, що разом з фінансами на місцевий рівень передається і фінансування професійно-технічної освіти 1-2 рівня, зокрема», - наголосив Геннадій Зубко.

На його думку, місцева влада вирішила, що кошти, які вони отримують – це їхні власні доходи, а повноваження буде закривати держава.

«Які саме повноваження передаються органам місцевого самоврядування? По-перше, державного архітектурно-будівельного контролю: ви даєте землю, містобудівне обмеження, то повинні контролювати і мати інструмент в своїх руках для боротьби з самовільним будівництвом. Чому ми передаємо комунальні видатки на лікарні, школи, дитячі садки? Тому що ми хочемо стимулювати, все-таки, модернізацію. Вкладати кошти в енергоефективність. Припинити витрачати державні кошти і не рахувати їх. А коли комунальні видатки ваші, ви розумієте, що вкладаючи кошти, будете економити видатки. Чому важлива передача професійно-технічної освіти? Тому що професійно-технічна освіта – це підготовка робітничих кадрів, основний інструмент залучення інвестицій в регіонах. Передаючи професійно-технічні училища (на баланс органів місцевого самоврядування – LB.ua), ми говоримо про необхідність визначення переліку спеціальностей. Треба зібратись з бізнесом, подумати разом, які саме кадри потрібно готувати, а не випускати рік за роком менеджерів з зовнішньоекономічної діяльності», - зауважив віце-прем’єр-міністр.

За його словами, у Житомирі запускають перший пілотний проект, де спільно визначать перелік професій, і за цей рік місцева влада має його прийняти.

Повністю інтерв’ю з Геннадієм Зубком читайте тут


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко бюджет децентралізація 
Матеріали по темі