Місто

На весну в Житомирі планують «транспортну революцію» - об’єднання міських і приміських маршруток

17 January 2018, 15:10

Влада Житомира разом з облдержадміністрацією планує навесні провести «транспортну революцію», об’єднавши міські й приміські автобусні маршрути.

Про майбутні плани по зміні схеми руху маршруток 17 січня у коментарі Житомир.info сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Буде розроблена «єдина сітка» з виходом міських маршрутів у приміські. Ми разом з обласною адміністрацією проведемо єдиний конкурс на ці маршрути, змінимо повністю всю схему руху і скоротимо кількість транспорту. Ігор Петрович Гундич (голова ОДА – ред.) у своєму інтерв’ю цю інформацію підтвердив. Плануємо це зробити, орієнтовно, у квітні, тому що до березня закінчується основна частина договорів по приміських маршрутах», - сказав Сергій Сухомлин.

Він також не виключає, що перевізники можуть знову просити збільшити ціну на проїзд через подорожчання пального та знецінення гривні.

«Так, є така вірогідність, і перевізники будуть це робити, тому що я їх теж розумію: якщо пальне коштувало 24 гривні, а стало 30 гривень, це більше 20%, то природно вони будуть намагатися це зробити. Тут питання – скільки ми зможемо «протягнути», скільки вони будуть терпіти. І треба максимально вводити комунальний транспорт, збільшувати пасажиромісткість, скорочувати загальну кількість автобусів і таким чином економити на затратах: зарплата водіїв, витратні матеріали, пальне», - пояснив мер Житомира.

Сухомлин запевнив, що скорочення кількості транспорту не вплине на інтервал руху маршруток.

«Зараз на околицях міста інтервал руху транспорту, наприклад, 15 хвилин. І весь цей транспорт приходить в центр і по центральних вулицях – Київська, Бердичівська, Грушевського – він рухається вже з інтервалом 30 секунд, тому що сюди сходяться всі ці 200 маршруток і тролейбуси. В центрі інтервал в 30 секунд не потрібен, достатньо 3-5 хвилин. Якщо ми скорочуємо в 2 рази загальну кількість транспорту, збільшуємо його пасажиромісткість і запускаємо його або з пересадочними станціями, або по дотичній до центру міста, то на околицях інтервал руху транспорту стане 10 хвилин, а в центрі – 5 хвилин», - наголосив Сергій Сухомлин.

Мер підкреслив, що цю схему руху не можливо реалізувати без участі нинішніх приміських маршрутів.

«У приміських перевізників договори діють до березня цього року. І у деяких міських перевізників договори вже закінчилися, вони їздять по тимчасовим. І якщо ми змінюємо повністю маршрути, то будемо проводити нові конкурси. Завдання – запустити нові маршрути і вивести їх у найближче передмістя, щоб забезпечити транспортом людей, які працюють в Житомирі, і прибрати таке поняття, як «приміські маршрути», - сказав Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні минулого року депутати Житомирської міської ради направили звернення голові облдержадміністрації Ігорю Гундичу щодо впорядкування зупинок приміських маршруток в обласному центрі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт Сухомлин маршрутка  
Матеріали по темі