Влада

Влада Житомира хоче затвердити нове положення про бюджет участі, щоб уникнути конфліктів

29 January 2018, 14:31

Влада хоче затвердити нове положення про бюджет участі, завдяки якому реалізуються проекти, запропоновані жителями Житомира.

Відповідний проект рішення сесії 26 січня опублікований на сайті міської ради.

«З метою подальшої реалізації громадського (партисипативного) бюджетування у місті Житомир, впровадження інноваційних механізмів залучення місцевої територіальної громади до участі у бюджетному процесі, на підставіЗакону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з урахуванням норм Бюджетного Кодексу України, Закону України «Про запобігання корупції», рекомендації постійної комісії із соціально-гуманітарних питань Житомирської міської ради від 09.10.2017 №80, пропозицій членів координаційної ради з впровадження бюджету участі (громадського бюджету) в місті Житомирі міська рада вирішила затвердити Положення про бюджет участі (громадський бюджет) міста Житомира, що додається. Визнати таким, що втратило чинність рішення Житомирської міської ради від 16.06.2016 №244 «Про бюджет участі (громадський бюджет) в місті Житомирі», - йдеться у проекті рішення.

У новому положенні зазнали зміни «загальні положення», де з 8 пунктів залишилося лише 5: прибрали обмеження загальної вартості проекту 1 млн грн, натомість додали два «антикорупційні» пункти: автор зобов’язується бути ознайомленим з Законом України «Про запобігання корупції»; у разі наявності конфлікту інтересів особа письмово повідомляє про це голову Координаційної ради.

Також змінився порядок формування координаційної ради: якщо у положенні 2016 року було лише одне речення: «До складу Координаційної ради входить не більше 18 осіб, що обираються з числа представників територіальної громади міста Житомира», то тепер пропонується затвердити чіткий механізм формування координаційної ради та порядок відбору її членів.

«До складу Координаційної ради входять не більше 15 (п’ятнадцяти) осіб, а саме секретар Житомирської міської ради, директор департаменту бюджету та фінансів або уповноважений представник, директор юридичного департаменту або уповноважений представник, директор департаменту містобудування та земельних відносин або уповноважений представник, начальник управління по зв’язках з громадськістю або уповноважений представник, директор комунальної установи «Агенція розвитку міста», не більше 2 (двох) депутатів Житомирської міської ради (за згодою) та не більше 7 (семи) інших членів територіальної громади міста Житомира. Персональний склад Координаційної ради затверджується розпорядженням Житомирського міського голови після оприлюднення результатів рейтингового голосування. Представники громадськості – члени територіальної громади міста Житомира обираються шляхом рейтингового голосування з числа кандидатів, що подали заяву на ім’я Житомирського міського голови щодо бажання представляти інтереси громади у складі Координаційної ради», - йдеться у новому положенні.

Змінена й кількість проектів, які може підтримати одна людина: якщо раніше можна було голосувати за п’ять проектів, то пропонується, щоб одна особа має проголосувати за два малих та два великих проекти, автор проекту не може проголосувати за свій проект. У Положенні є роз’яснення, що малі проекти – це проекти квартального, мікрорайонного значення, великі проекти – це проекти загальноміського значення.

Також є обмеження щодо кількості проектів від одного автора – протягом одного року може надходити не більше одного великого та одного малого проекту. Крім того, у разі виникнення конфлікту інтересів особа не має права подавати проект, а автори проектів несуть відповідальність за порушення авторських прав та прав на інтелектуальну власність по відношенню до інших авторів та/або третіх осіб.

Як повідомляв Житомир.info, переможцями бюджету участі у 2017 році стали 13 проектів, чотири з яких подав Валерій Онопрієнко: вони стосуються мікрорайону, депутатом від якого у міську раду обрана його дружина Тетяна. Також через скандал зняли з голосування три «бібліотечні» проекти бюджету участі, автором яких була директор комунального закладу «Централізована бібліотечна система» Житомирської міської ради Лариса Харчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет участі міська рада проект рішення  
Матеріали по темі