Суспільство

У Києві помер перший український космонавт Леонід Каденюк

31 January 2018, 12:37

31 січня у віці 67 років помер перший космонавт України Леонід Каденюк.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на його друзів.

За попередніми даними, Каденюк помер раптово під час пробіжки у районі Царське село в Києві.

Довідково: Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Каденюк пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження.

У 1995 році потрапив до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Із 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК "Колумбія" (Columbia) місії STS-87. Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38. Каденюк – автор п'яти наукових праць. У 2017 році видав книгу «Місія»– Космос».


Леонід Каденюк (ліворуч) охоче фотографувався з житомирянами та гостями міста під час другого Космомарафону


Як повідомляв Житомир.info, 10 вересня 2017 року під час другого Космічного напівмарафону до Житомира завітав перший космонавт України Леонід Каденюк. Поки марафонці долали кілометрові забіги, на майдані Соборному відбувалась фото-автограф-сесія від першого космонавта незалежної України – Леоніда Каденюка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Каденюк космонавт космомарафон  
Матеріали по темі