Здоров'я

У Житомирі з 1 квітня починається приписна кампанія для пацієнтів, які зможуть обирати лікарів

21 February 2018, 15:47

Договори з сімейними лікарями, педіатрами або ж терапевтами житомиряни зможуть укладати вже з 1 квітня. За умовами прописної кампанії, пацієнти обиратимуть лікаря незалежно від прописки та місця проживання, а на власний розсуд.

«Пацієнт зможе обрати того лікаря, якому він довіряє», - каже начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Інформацію про стаж, фах, кваліфікацію та місце розташування сімейного лікаря, можна буде знайти на сайті Центру первинної медико-санітарної допомоги, який обіцяють запустити вже з середини березня. За словами Марії Місюрової: щоб укласти угоду з обраним лікарем потрібно мати при собі лише три речі.

«Паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон для авторизації, щоб оформити декларацію в електронному вигляді», - розповідає начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради.

Підписаний із лікарем договір діятиме безстроково. Однак, якщо людина захоче змінити лікаря з тих чи інших причин, то це можна буде зробити не більш як три рази на рік. Сам же лікар від пацієнта відмовитись не зможе, хіба що в одному випадку - якщо набрав 2 тисячі пацієнтів. Наразі у Житомирі 210 офіційно зареєстрованих сімейних лікарів. Проте, питання: чи вистачить у епідеміологічний період на більш як 270 тисяч містян двох сотень сімейних лікарів, поки залишається загадкою навіть для заступника мера Матвія Хренова. Втім, посадовець певен: у Житомирі це питання вдасться вирішити завдяки Центру первинної медико-санітарної допомоги.

«Не дуже вірю в сімейній медицині в приватну практику одного лікаря: людина може захворіти, людина може не справитись у піковий період - епідеміологічний справитись з потоком і у неї все ж таки має бути відпустка. Тому, на мою думку, за цією реформою найбільш ефективним буде об’єднання лікарів. Наприклад, на рівні амбулаторії, або як ми це створюємо - буферний центр, який буде вирішувати величезну кількість адміністративних питань, кадрових, фінансових та інших», - говорить заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Зрештою, прописна компанія стартує у квітні й триватиме до кінця 2018 року. Тих же, хто самостійно не укладе відповідну угоду з сімейним лікарем, прописуватимуть за місцем проживання.

Як повідомляв Житомир.info, заступник мера Житомира Матвій Хренов у лютому 2017 розповідав, що обласний центр готується стати центром госпітального округу, під медичну реформу створять КП.

Як обрати сімейного лікаря. Покрокова інструкція від Міністерства охорони здоров’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хренов Місюрова лікар приписка  
Матеріали по темі