Влада

Уряд оприлюднив постанови щодо кількості пільгових поїздок у громадському транспорті та їх монетизації

23 March 2018, 13:24

На Урядовому порталі 23 березня опубліковані постанови Кабінету міністрів, які стосуються пільгових поїздок на міських та приміських автобусних маршрутах.

«Установити особам, які відповідно до законодавства мають пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах, соціальну норму у мінімальній кількості 30 поїздок на місяць згідно з розподілом соціальної норми кількості поїздок усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах згідно з додатком. Для підвищення рівня соціальної підтримки населення органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення про збільшення кількості поїздок для окремих категорій осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», - зазначається у постанові №196 «Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування».

Соціальна норма кількості поїздок усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах для Житомирської області: 7 – у трамваї, 7 – у тролейбусі, 8 – в міському автобусі, 8 – у приміському автобусі.

«Особам, які відповідно до законодавства мають пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських та приміських маршрутах, установлено соціальну норму у мінімальній кількості 30 поїздок на місяць. З урахуванням цієї норми пільги будуть надаватися у готівковій формі у разі прийняття такого рішення органами місцевого самоврядування. Також для підвищення рівня соціальної підтримки населення органи місцевого самоврядування матимуть право приймати рішення про збільшення кількості поїздок для окремих категорій осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», - пояснюють урядовці.



Постановою №197 вирішується питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

«Документом передбачається надання замість пільг компенсації, розмір якої щорічно буде визначатись обласними, Київською міською державними адміністраціями на відповідний рік. Крім того, визначено основні правові та організаційні засади надання компенсаційних виплат окремим категоріям громадян, які мають право на пільговий проїзд. При цьому для забезпечення максимальної підтримки осіб з інвалідністю передбачається виплачувати компенсацію особам з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю у подвійному розмірі. Крім того, для осіб з інвалідністю I, II групи та дітей з інвалідністю, які навчаються у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах або проходять реабілітацію, розмір щомісячної готівкової виплати додатково збільшується вдвічі. Монетизація усуває несправедливість нерівномірного доступу до вказаної пільги, а пільговики отримують можливість витратити гроші на свій розсуд», - йдеться у роз’ясненні до постанови.

Документом установлено, що фінансування витрат, пов’язаних з наданням пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, здійснюється за рахунок місцевих бюджетів відповідно до підпункту “ґ” пункту 3 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України. Обласні та Київська міська державні адміністрації повинні у двомісячний строк з дня набрання чинності постанови затвердити розміру щомісячної готівкової виплати у 2018 році.

У затвердженому Порядку монетизації пільг зазначається, що орган місцевого самоврядування у місячний строк після прийняття рішення щодо надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах інформує про це Мінсоцполітики, яке складає перелік відповідних органів місцевого самоврядування і оприлюднює його на офіційному веб-сайті Міністерства.

«У разі неприйняття органом місцевого самоврядування рішення про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах відповідні пільги продовжують надаватись у безготівковій формі», - наголошується у документі.

Дія Порядку поширюється на окремі категорії осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, а саме:

осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, відповідно до статті 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 2, відповідно до статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

дітей віком від шести років, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, відповідно до статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

учасників бойових дій відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни, відповідно до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

дітей віком від шести років з багатодітних сімей відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства»;

ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Держспецзв’язку відповідно до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист»;

батьків військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, відповідно до статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;

осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю віком від шести років та осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю, відповідно до статті 381 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

реабілітованих осіб, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами, відповідно до статті 6 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».

Крім категорій осіб, зазначених у цьому пункті, органи місцевого самоврядування мають право визначати інші категорії громадян, на яких буде поширюватися дія цього Порядку, відповідно до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Особам, які мають право на пільги, що передбачені кількома нормативно-правовими актами, призначається щомісячна готівкова виплата відповідно до одного з нормативно-правових актів більша за розміром. Розмір отриманої щомісячної готівкової виплати не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Як повідомляв Житомир.info, 14 березня на засіданні Уряду були прийняті постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» та «Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування» із дорученням Міністерству соціальної політики доопрацювання їх з урахуванням пропозицій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт КМУ пільговик пільга монетизація маршрутка  
Матеріали по темі