Влада

Після запиту депутата облради Держпродспоживслужба та екологи перевірили роботу звіроферми під Житомиром

18 April 2018, 17:04

Після запиту депутата Житомирської обласної ради Олега Пінського (фракція УКРОП) на сесії 7 березня, відповідні органи перевірили роботу звіроферми в селі Сінгури Житомирського району, власниками якої є підприємці з Нідерландів.

Інформація про результат розгляду депутатського запиту оприлюднена 18 квітня на сайті облради.

Щодо законності діяльності звіроферми ТОВ «ПРОФУНА» у с. Сінгури Житомирського району відповіді надали прокурор Житомирської області Війтович Л.М., начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Шпита О.О., начальник Державної екологічної інспекції у Житомирській області Железняк М.С.

Прокурор Житомирської області Війтович Л.М. проінформував, що обсяг повноважень прокурора та порядок їх реалізації встановлено Законом України «Про прокуратуру» від 14.10.2014, відповідно до якого органи прокуратури позбавлені функції зі здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів державними органами, органами виконавчої влади, суб’єктами господарювання та громадянами.

Разом із тим, питання, порушені у депутатському запиті, належать до компетенції Державної екологічної інспекції у Житомирській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області.

Відтак, відповідний запит для розгляду по суті та, за наявності підстав, вжиття заходів реагування спрямовано до вищезазначених органів державного нагляду, яких зобов’язано повідомити про результати розгляду депутата, обласну раду та прокуратуру Житомирської області.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Шпита О.О. повідомив, що для розгляду звернення жителів с. СінгуриЖитомирського району щодо діяльності звіроферми ТОВ «ПРОФУНА» спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області було ініційовано перед Житомирською районною державною адміністрацією створення комісії для вивчення питання про правомірність його функціонування.

У ході комісійного обстеження, яке було проведено 12.03.2018 року за участю представників Житомирської районної державної адміністрації, фахівців Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, землевпорядника Сінгурівської сільської ради, встановлено, що ТОВ «ПРОФУНА» здійснює свою господарську діяльність на території Сінгурівської сільської ради. Підприємство займається первинним виробництвом – вирощуванням та забоєм пушних звірів (норки). Потужність підприємства – 90 тис. норок у рік. На час проведення обстеження кількість тварин становила 9500 шт.

Підприємство розташоване відповідно до розробленої проектної документації та декларації про готовність об’єкта до експлуатації від 25.05.2017 № ЖТ 143171442276 «Будівництво звіроферми на території Сінгурівської сільської ради, за межами населеного пункту комплекс будівель та споруд № 28». Загальна площа земельної ділянки – 6,259 га, цільове призначення – для ведення особистого селянського господарства.

Санітарно-захисну зону, згідно із ДСП № 173-96 «Планування та забудови населених пунктів», для даного виду виробництва прийнято у розмірі 300 м. Житлові та громадські забудови в санітарно-захисній зоні відсутні.

Відходи, що утворюються в процесі здійснення господарської діяльності підприємства, видаляються та утилізуються відповідно до наданих угод.

Територія підприємства на час обстеження утримувалася у задовільному стані.

Згідно із додатком 13 ДСП № 173-96 «Планування та забудови населених пунктів», водоохоронна зона для малих річок, ставків площею менш як 3 гектари складає 25 м. Відстань від території підприємства та гноєсховища до найближчої водойми у даний час складає близько 168 – 170 метрів.

Зважаючи на викладене вище та враховуючи те, що розміри санітарно-захисної та водоохоронної зон підприємством ТОВ «ПРОФУНА» витримані, комісією було прийнято рішення про те, що вирішення спірних питань власниками суміжних земельних ділянок повинно здійснюватися відповідно до вимог чинного законодавства у судовому порядку.

Начальник Державної екологічної інспекції у Житомирській області Железняк М.С. повідомив про таке.

У період із 28 лютого по 2 березня 2018 року Державною екологічною інспекцією у Житомирській області проведено планову перевірку ТОВ «ПРОФУНА».

У ході перевірки виявлено ряд порушень вимог природоохоронного характеру, у результаті чого до адміністративної відповідальності притягнуто керівника підприємства.

Державною екологічною інспекцією у Житомирській області складено акт перевірки та надано припис зі встановленими термінами усунення порушень.

Разом із тим, відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію у Житомирській області, затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 28.09.2017 № 652, питання щодо встановлення розміру санітарно-захисної зони відносно житлової забудови, впливу на здоров’я та життя людей не належать до повноважень Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні минулого року управління агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації інформувало, що в с.Сінгури Житомирського району будують звіроферму, де планують утримувати до 55 тис. норок: станом на 01.08.2017 року на звіроферму завезли з Польщі 13,2 тис. голів маточного поголів’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада звіроферма Пінський норка  
Матеріали по темі