Суспільство

Військовий прокурор оприлюднив статистику самогубств учасників АТО та критичні зауваження на адресу Мінсоцполітики

26 April 2018, 12:05

Через критичну ситуацію з ПТСР у середовищі військових та демобілізованих військова прокуратура дослідила проблему забезпечення психологічної реабілітації учасників АТО за рахунок бюджетних коштів.

Про це 25 квітня на своїй сторінці у Facebook написав військовий прокурор Анатолій Матіос.

«Відверто кажучи передбачав, що результати будуть не блискучими, але ми точно не очікували, що насправді все настільки погано. Суха статистика: з початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тис. осіб, 8489 з них зазнали каліцтва та поранень, 3784 військовослужбовців загинули. При цьому за час проведення АТО щонайменше 554 особи вчинили самогубство (офіційна статистика ЄРДР станом на 01.04.2018). При цьому у поточному році Державним бюджетом України на заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та їх забезпечення санаторно-курортним лікуванням передбачено 109 млн. грн., однак військові прокурори встановили, що централізовані заходи з психологічної реабілітації учасників АТО в Україні у 2018 році не здійснюються взагалі, оскільки Міністерство соціальної політики України до теперішнього часу чи то не спромоглося, чи то не захотіло прийняти ряд нормативних документів, без яких укласти договори про надання послуг по реабілітації учасників АТО просто не можливо», - пише військовий прокурор.

Він зазначає, що через об'єктивну відсутність достатньої кількості фахівців-психологів з практичним досвідом (їх трохи більше 300, що катастрофічно мало на всіх військових держави) у військових частинах підхід до психологічної реабілітації з об'єктивних причин залишається вимушено формальним.

«От і маємо, що гроші на державних рахунках лежать, а послуги з психологічної реабілітації посттравматичного розладу військових та демобілізованих надаються виключно за ініціативи органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій або під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні у шпиталях. Ця прикра статистика змушує з сумом констатувати - наявність значного матеріального ресурсу не гарантує його раціонального та ефективного використання, а робота органів виконавчої влади по реабілітації воїнів наразі з боку держави є просто катастрофічно безсердечною і байдужою до тих, хто втратив здоров'я захищаючи Батьківщину», - пише Анатолій Матіос.

Він констатує, що інструментів примусу зрушити бюрократію для захисту військових від наслідків війни у державі не залишилося.

«Тому маю єдине питання: «Що робити військовим, про здоров'я яких забули клєрки Мінсоцполітики?». Моя відповідь така: Щоб їм самим наступив посттравматичний розлад, трясця їхній совісті та бездушним головам!», - завершує свій допис військовий прокурор.


Як повідомляв Житомир.info, в січні цього року у Житомирській області поховали 20-річного бійця 30-ї бригади Андрія Власюка, який за твердженням військових чиновників застрелився з автомата у зоні АТО.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АТО Матіос самогубство реабілітація психолог Мінсоцполітики ПТСР  
Матеріали по темі