Місто

​Батькам майбутніх житомирських першокласників пропонують на вибір «платні» навчальні програми

27 April 2018, 16:34

На зборах батькам майбутніх першокласників у Житомирі пропонують на вибір декілька програм, за якими з 1 вересня 2018 року навчатимуться їхні діти.

Про це Житомир.info розповідають батьки майбутніх школярів.

«На загальних зборах в актовій залі нас познайомили із вчителями перших класів і показали ролик щодо нової програми «На крилах успіху». Розповідали, що це програма, орієнтована на здоров’я школярів. Вони роблять пальчикову гімнастику, лазять по драбинці, висять на бруссях. Столи поставлені в кружок, багато рухів, ігор на килимі. Книжок немає, є один зошит, один розворот на один день, по всіх предметах. Рюкзаків не треба, лише одна папка, яка зберігається в школі. Зошитів на рік треба 32. Ми обрали цю програму для своїх дітей», - розповідає житомирянка Діна.

«Учителька озвучила три програми – «Нова українська школа», «На крилах успіху» і «Інтелект України». Сказала, що вони всі експериментальні, жодна ще не затверджена Міносвіти. Показали друковані зошити для кожної з цих програм. Зошити за програмою «На крилах успіху» нам, батькам, здалися дещо дивними – самі картинки, велика посередині і менші по краям. Якщо дитина з якихось причин пропустить хоча б тиждень, батьки не зможуть по такому зошиту «догнати» навчання. Тому ми проголосували за програму «Нова українська школа», де зошити більш зрозумілі і звичні для нас. Ця програма гарантована державою, сказала вчителька. Попередила, що зошити, швидше за все, потрібно буде закуповувати за свій кошт. За програмами «На крилах успіху» і «Інтелект України» це 220 і 240 гривень відповідно», - розповідає Анна.

Мама майбутнього першокласника Оксана каже: ще до зборів учителька попередила, щоб батьки приготували близько 500 гривень на зошити за новою програмою.

«Сьогодні будуть збори, але нам вже наперед сказали приготувати гроші, бо це платні програми. Ми шоковані, бо кругом повідомляється, що батьки не мають нічого платити і всі оці новації фінансуються», - обурюється жінка.

Змусити батьків купувати зошити ніхто не може, - розповіла у коментарі Житомир.info 27 квітня завідувачка науково-методичним центром управління освіти Житомирської міської ради Тетяна Мяновська.

«Це виключно право і бажання батьків. Якщо вони вирішують, що хочуть навчатися за однією з нових програм – чи «На крилах успіху», чи «Інтелект України», чи «Розумники», то там дійсно передбачений певний перелік зошитів. І купувати їх чи ні, вирішують батьки. Там іде комплект зошитів, на рік їх треба близько 30. Що ж стосується підручників для 1 класів, то їх друк фінансується виключно з держбюджету, і перший транш на фабрику друку вже пішов. Для придбання мультимедійного обладнання, меблів і дидактичного матеріалу по кожному з предметів (а їх у майбутніх першачків буде 4: українська та англійська мови, математика та «Я пізнаю світ», куди включені природознавство, малювання, трудове навчання та основи здоров’я – ред.) чекаємо субвенції з держави, області та міста», - пояснила Тетяна Мяновська.

Кошти, які виділятимуться на роботу кожної групки учнів з 4 осіб (у класі їх може бути 7 чи 8) – це 19 тисяч гривень на рік. Сюди входить перелік всіх необхідних матеріалів та обладнання.

«У Житомирі вже є школи, які навчаються за новою освітньою програмою «Розумники» - це 10 і 23 школа. У минулому році міська рада повністю виділяла їм кошти на придбання необхідного обладнання», - зауважила методист. Вона порадила батькам не поспішати здавати ніяких коштів хоча б тому, що до початку нового навчального року залишається 4 місяці, і до цього часу держава, область і місто мають виконати свої зобов’язання щодо фінансування проекту «Нова українська школа».

«Зокрема, є підтримка управління освіти і депутатських комісій міської ради щодо фінансування проекту з бюджету Житомира», - зазначила Тетяна Мяновська.

Відсоткове відношення державної субвенції на закупівлю обладнання для майбутніх перших класів та розмір фінансування з державного, обласного і міського бюджетів можна побачити на сайті Міносвіти.

У березні 2018 року заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір зазначала, що Міністерством освіти України співфінансування нового проекту з боку батьків не передбачене.

Нагадаємо, концепцію «Нової української школи» Уряд ухвалив 14 грудня 2016 року. 21 лютого цього року Кабінет міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. У перших класах українських шкіл з 1 вересня 2018 року має бути організовано 8 навчальних зон – для навчання, відпочинку і розваг.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі перші класи «Нової української школи» облаштовуватимуть за рахунок міського та державного бюджетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нова українська школа 1 клас нова школа  
Матеріали по темі