Економіка

У Житомирі фірма за кошти ЄБРР побудує «альтернативну» ТЕЦ на Жуйка

18 May 2018, 11:42

Компанія «Е-Енергія Україна» будуватиме ТЕЦ на біопаливі на території старої котельні по вул. Жуйка, 12.

Про це говорили на позачерговій сесії міської ради 17 травня. На брифінгу після засідання мер Сергій Сухомлин уточнив, що це не єдиний проект, який дозволить зменшити залежність комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» від постачальників газу.

«Останні десятиліття у теплокомуненерго постійно виникає питання газу, вартості газу, обсяги, ліміти, постійно йдуть суди з «Нафтогазом» чи з іншими постачальниками. Газ вже став предметом політики, а не просто товаром. Стоїть завдання зменшити споживання газу для міста. Для цього вже проведений один тендер за кошти гранту швейцарського уряду, там виграла італійська компанія, яка повинна побудувати ТЕЦ на теплокомуненерго, яка буде виробляти електричну і теплову енергію, і теплокомуненерго буде заробляти по «зеленому тарифу», продаючи цю електроенергію. Сьогодні ми ратифікували угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку, за кошти ЄБРР буде будуватися інша ТЕЦ теж на базі комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго». І є ще один проект, по якому ми сьогодні надали право на розроблення технічної документації по землі. Це компанія, яка буде будувати за власні кошти, ЄБРР – засновник цієї компанії, вони активно фінансують компанію і підтримують цей проект вартістю приблизно 16 мільйонів євро. Це прямі інвестиції в місто Житомир. Ми зменшуємо споживання газу і зможемо дати дешевшу гігакалорію і для населення, і для наших лікарень, і для інших бюджетних установ», - пояснив Сергій Сухомлин.


Під час пленарного засідання позачергової сесії 17 травня мер нагадував, що минулого року міська рада проголосувала за меморандум з компанією «Е-Енергія Україна» щодо будівництва ТЕЦ в районі вул.Жуйка. Під час розгляду питання про надання цьому ТОВ дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Жуйка, 12, перед депутатами виступив представник компанії.

«Я представляю групу компаній «Е-Енергія», яка займається будівництвом теплових станцій, когенераційних станцій. Ми працюємо в Україні, в Польщі, в Литві і займаємося тим, що виробляємо електричну та теплову енергію з альтернативних джерел палива. Зараз ми пропонуємо побудувати в Житомирі ТЕЦ, яка буде працювати на біопаливі і виробляти тепло, яке буде подаватися в мережі і опалювати місто. Також будемо виробляти електроенергію, яка буде продаватися в мережі «Житомиробленерго». Станція буде побудована на Жуйка, 12 на території існуючої теплової станції. Це буде 18 МВт теплової потужності та 3,2 МВт електричної потужності. Плануємо створити 29 робочих місць. ТЕЦ частково замінить виробництво тепла із газу та перетворить викиди, які існують при спалюванні газу, на пару, адже в момент спалювання біопалива шкідливих викидів немає. Для міста також буде позитивний результат в тому плані, що тариф на тепло, яке виробляється за рахунок біопалива, нижчий на 10%», - пояснив представник ТОВ «Е-Енергія».


Нагадаємо, в розслідуванні Житомир.info в лютому цього року про тих, хто заробляє на «зеленому тарифі» приватних малих ГЕС в області, зазначалося, що ТОВ «Житомиркомунсервіс», яке належить депутату облради від Опозиційного блоку Анатолію Мелашенко, має мікроГЕС на річці Тетерів за адресою: Житомир, вул.Жуйка, 12.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2016 року ПАТ «Житомиргаз» відключило одну районну і чотири квартальних котелень від газопостачання, в результаті чого була небезпека виникнення надзвичайної ситуації – вибуху обладнання котельні на ул.Жуйка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міська рада ТЕЦ Сухомлин ЄБРР котельня теплокомуненерго  
Матеріали по темі