Суспільство

У Житомирській області СБУ домовилась із іудейською релігійною громадою про взаємодію

18 April 2008, 16:02

17 квітня 2008 року керівництвом Управління Служби безпеки України в Житомирській області проведено чергову робочу зустріч із представниками єврейської громади м.Житомира – головним рабином м.Житомира, Центральної і Західної України Шломо Вільгельмом та виконавчим директором Житомирської іудейської релігійної громади Іллею Олановським. Ця позапланова зустріч була викликана необхідністю обговорити та відпрацювати низку заходів, спрямованих у першу чергу на попередження вчинення актів вандалізму на кладовищах, аналогічних тому, що відбулося з будиночком над могилою цадика рабина Аарона з Житомира, одного з учнів засновника хасидизму раббі Ісроеля Баал Шем-Това.

Начальник УСБУ генерал-майор Василь Сітар підкреслив, що випадки наруги над могилами трапляються на території не лише єврейських цвинтарів, а й мусульманських та православних, що свідчить про відсутність у цих злочинах суто антиєврейської складової.

«Звісно, це не виправдання. Зусилля правоохоронців, у тому числі і Служби безпеки в частині, що її стосується, спрямовані на захист громадян усіх без винятку національностей і віросповідань. Правоохоронці Житомирщини активно займаються вирішенням питання збереження толерантності в суспільстві, виявлення та попередження дій, направлених на розпалювання расової або міжнаціональної ворожнечі. Доказом цьому я можу навести нещодавній акт вандалізму на могилі цадика Іцхака Леві Бердичівського у м.Бердичеві, коли того ж дня Службою безпеки України спільно з органами міліції було встановлено та затримано підозрюваного у вчиненні цього злочину», - відмітив на зустрічі начальник Управління.

Головний рабин м.Житомира, Центральної і Західної України Шломо Вільгельм висловив свою готовність співпрацювати з правоохоронними структурами області та занепокоєння з приводу наближення літніх канікул, коли молодь (а з досвіду правоохоронців, саме нічим не зайнята молодь схильна до самоствердження через вчинення аналогічних хуліганських дій) залишається без стримуючого контролю з боку батьків та школи.

У ході зустрічі керівництво УСБУ та представники Житомирської іудейської релігійної громади домовилися про механізм взаємодії на випадок антисемітських проявів і обговорили заходи, спрямовані на нівелювання активності категорії осіб, схильних до вчинення аналогічних протиправних дій.

Присутній на зустрічі заступник начальника УСБУ Григорій Зелінський наголосив, що всі правоохоронні структури області націлені на недопущення будь-яких проявів ксенофобії і національної нетерпимості, однак вирішити цю проблему можна лише спільними зусиллями – органів влади та управління, правоохоронців і релігійних громад.

Наостанок Василь Сітар ще раз підкреслив, що Управління відкрите для представників усіх об’єднань етнічних меншин та релігійних конфесій і готове до спільної роботи над вирішенням наявних проблемних питань, та пообіцяв задіяти всі сили для того, щоб знайти винних у вчиненні наруги над могилою цадика, і поінформувати про результати проведеної роботи.

На завершення зустрічі начальник УСБУ привітав представників Житомирської іудейської релігійної громади з наступаючим світлим святом Песах і побажав усім віруючим міцного здоров’я на довгі роки, терпіння та милосердя, доброти і взаємоповаги. Про це повідомляє прес-група УСБУ в Житомирській області.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі