Місто

Як виглядатиме оновлений житомирський сквер на розі вулиць Лятошинського та Небесної сотні

22 June 2018, 15:09

Тендер на реконструкцію скверу на вулиці Лятошинського можуть оголосити вже найближчими днями. Проект такої реконструкції затвердили на засіданні виконкому 22 червня.

Перед обговоренням міський голова повідомив, що 21 червня на своєму засіданні Кабінету міністрів виділив необхідну суму коштів для міста Житомир .

«Чому ми так зібрали сьогодні виконком? Буквально в середу ми розглядали питання і домовлялись, що на наступний виконком ми винесемо питання по скверу на вулиці Лятошинського для того, щоб архітектура змогла презентувати цей проект, який ми пропонуємо до виконання. Вчора було засідання Кабінету міністрів України і якраз вчора сума на місто Житомир була виділена. Я хочу окрему подяку висловити народному депутату Вадиму Кривенку, який фактично пролобіював це питання, і ці кошти заклали для міста Житомира. І ми можемо вже оголошувати тендер на проведення робіт. Я розумію, що нам треба було порадитись із виконавчим комітетом, і було б негарно, якби ми оголосили тендер не порадившись, тому сьогодні я запросив вас зібратися, щоб ми обговорили цей проект. І щоб ми могли сьогодні чи в понеділок оголосити тендер на проведення цих робіт», - розповідає мер Сергій Сухомлин.


Головний архітектор Житомира Юрій Безбородов під час презентації пояснив, що необхідність реконструкції скверу назріла вже давно.

«Ми розуміємо, що сквер на Лятошинського в його сучасному стані не витримує ніякої критики. Він вже морально та фізично застарілий. Весь фонд, який там є, зношений: це і лавки, це і покриття, це і зелені насадження. Ця зона взагалі є на даний момент непривабливою з точки зору відпочинку і навіть криміногенною, бо є скупчення різних елементів, назвімо їх так, безхатченків, є випадки розпиття спиртних напоїв. Ми вважаємо, що через реновацію цього скверу ми покращимо та підвищимо рівень перебування у цій локації», - каже Юрій Безбородов.

За проектом після оновлення у сквері буде встановлено нове освітлення, повністю замінені лави, асфальтне покриття планують замінити на тротуарну плитку, також в оновленому сквері хочуть встановити систему автоматичного поливу. Проектом також передбачено зведення громадської вбиральні та дитячого майданчика із гумовим покриттям.

Однією із важливих цілей було забезпечити доступність до цієї локації усім групам населення, каже Юрій Безбородов.

«Ми передбачаємо влаштувати безбар’єрний доступ до цього скверу з вулиці Лятошинського та тротуару з вулиці Небесної сотні, щоб можна було в одному рівні заїхати і не мати на своєму шляху перешкод. Якщо там будуть перепади, то робити пандуси перед з’їздами на проїжджу частину. Укладати також тактильну плитку, яка буде незрячим людям давати розуміння, що вони знаходяться перед проїжджою частиною, перед перехрестям», - розповів головний архітектор Житомира Юрій Безбородов.

Член виконкому Неля Ковалюк запропонувала протокольно закріпити мощення тактильної направляючої плитки для маломобільних груп населення у новому сквері.

Під час презентації проекту також обговорювали й нові зелені насадження у сквері.

«Ми розробляли дендро-план із максимальним збереженням існуючих зелених насаджень у цьому сквері. Була вже комісія з обстеження і за її висновками ми деякі дерева збережемо, деякі нам доведеться видалити, бо вони потрапляють під «пляму забудови». Одна із думок є такою, щоб зробити цей сквер в завжди яскравих кольорах: із самого раннього весняного періоду до глибокої осені у нас дерева та кущі будуть різних кольорів. Це дасть гарну та теплу атмосферу у самому сквері. Запланований також автоматичний полив і водопостачання, в проекті на це передбачено 1,3 млн гривень. Я думаю, ці всі зелені насадження будуть в гарному вигляді, якщо ми туди заведемо автоматичний полив. Дерев не буде якихось надзвичайних, будуть звичні дерева із періодичністю цвітіння. Починаючи від сакур, декілька магнолій, також і звичайні листяні дерева, які мають гарний, яскраво виражений пігмент кольору. І в осінній період цей сквер буде насичений дуже яскравими кольорами», - розповідає директор КП «Зеленбуд» Олександр Шевчук.

Нагадаємо, виконком терміново погодив проект реконструкції скверу в центрі Житомира вартістю 5,5 млн грн, щоб швидше провести тендер.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міськради 12 квітня 2018 мер повідомив, що для реконструкції скверу на Лятошинського вже знайшли спонсора – народного депутата Вадима Кривенка (фракції Народного фронту). Зазначалося, що орієнтовний обсяг фінансування капітального ремонту скверу на розі вулиць Небесної сотні та Лятошинського становить 5 млн 500 тис. грн, депутати проголосували за виділення з міського бюджету на цей проект 500 тис. грн. Дизайн-рішення по реконструкції скверу на Лятошинського 23 травня оприлюднив департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком сквер Безбородов Сухомлин Зеленбуд  
Матеріали по темі