Влада

​Житомирська ОДА розповіла, як оформити дитину з особливими потребами на інклюзивне навчання

5 July 2018, 15:08

У 2017/18 навчальному році У Житомирській області 434 дитини були на інклюзивному навчанні.

Про це 5 липня повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

«Кожна дитина з особливими освітніми потребами має право навчатися у школі за місцем проживання на інклюзивному навчанні. Для цього потрібне лише бажання батьків. Щоб оформити дитину на інклюзивне навчання у загальноосвітню школу, необхідно зробити три кроки», - інформує ОДА.

1. Оформити картку розвитку дитини.

Для цього потрібно звернутися у медичний заклад за місцем проживання, де лікарі пропишуть діагноз дитини. Якщо дитина раніше вже десь навчалася (дитячий садок, школа, інтернат), до картки додається характеристика. Також за необхідності висновок психолога чи логопеда.

2. Отримати висновок обласної психолого-медико-педагогічної консультації.

З карткою розвитку батьки разом з дитиною звертаються до Житомирської обласної психолого-медико-педагогічної консультації (м. Житомир, вул. Вокзальна, 10). Після засідання комісії батьки отримують витяг з протоколу комісії з рекомендацією інклюзивного навчання.

3. Звернутися у школу за місцем проживання.

Разом з оригіналом витягу батьки подають заяву на ім’я директора школи за місцем проживання з проханням організувати для дитини інклюзивне навчання. Далі навчальний заклад подає заявку до місцевого органу управління освітою, який закуповує необхідне обладнання, навчальні матеріали, призначає асистента та укладає угоди з фахівцями, які проводитимуть корекційні заняття з дитиною.

В управлінні освіти і науки Житомирської ОДА наголошують: заяву у школу батьки повинні подати до початку навчального року.

Нагадаємо, у липні 2017 віце-прем’єр Геннадій Зубко назвав Житомирську область серед лідерів за створенням інклюзивного навчання: рік тому в області нараховувалося 137 шкіл з інклюзією. Узимку 2018 року перша леді країни Марина Порошенко розповідала, що інклюзивно-ресурсні центри в ОТГ мають запрацювати з 1 вересня 2018 року і надавати консультації та корекційно-педагогічні послуги дітям від 2 до 18 років.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2018 року Житомирський виконком одноголосно підтримав збільшення фінансування на підтримку навчання у приватних школах, зокрема, 12 тисяч 918 грн на місяць на кожну дитину з особливими освітніми потребами, тобто, на інклюзію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інклюзія інклюзивно-ресурсний центр особливі потреби  
Матеріали по темі