Культура

В обласному архіві відкрили виставку до 140-річчя заснування Житомирського пивзаводу, який вже не виробляє пиво

17 July 2018, 13:17

До 140-річчя заснування Житомирського пивзаводу у приміщенні Держархіву Житомирської області підготовлено та розгорнуто стендову виставку архівних документів.

Про це повідомляє сайт Державного архіву Житомирської області.

«Крайні дати архівних документів, копії, яких представлені на виставці, сягають 1879 – 1942 років. На стендах представлено копії понад 20 архівних матеріалів, серед яких оголошення про продаж Павліною Шульц австрійським підданим Богдану Янсі та Йосипу Махачеку земельної ділянки з водяним млином, клопотання власників Слов’янського пивоварного заводу про відстрочку стягнення податкової недоїмки, доповідні записки про обсяги виробництва та основні показники роботи заводу, технічні характеристики заводської управи, дозволи на торгівлю пивом тощо. Чільне місце на виставці займає добірка документів щодо кадрового забезпечення, а саме: накази по особовому складу броварні, особові листки керівництва – директора Зінзюка Т.М., технічного керівника Бертольда Шнейдера, пивовара Карла Альбрехта, направлення на роботу до Житомирського пивзаводу хіміком-лаборантом Сузанської Л.Л. Надзвичайно цікавими є копії реклам пивзаводів: «Житомирського товариства», Крошенського заводу «Волинь» І. Альбрехта, кави «Санітас» Житомирського пивооб’єднання», - інформує архів.

Також викликають інтерес ескіз пивного келиха загальносоюзного зразка та замовлення Житомирської заводської управи на пивні келихи згідно ескізу, датовані 1931 роком, та схематичне креслення тарного обладнання – 1937 року.

Виставка діятиме до 20 липня 2018 року в обласному архіві (вул.Охрімова гора, 2).

Нагадаємо, після введення в дію у 2015 році Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким пиво віднесено до алкогольних напоїв, з трьох пивзаводів Житомирської області пиво продовжили лише два: Житомирський пивзавод призупинив свою діяльність з виробництва пива, бо не зміг купити ліцензію за півмільйона гривень.

Як повідомляв Житомир.info, колишній мер Житомира Володимир Дебой, якого у лютому 2014 року достроково відправили у відставку, працював на Житомирському пивзаводі з 1986 року, з серпня 1999 року по травень 2008 року був головою правління ВАТ «Житомирпиво». Через кілька місяців після відставки Дебой розповідав, що займається «громадською діяльністю» на своєму рідному підприємстві - Житомирському пивзаводі. І зараз пивзавод є основним місцем роботи колишнього мера - він там працює радником.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: архів виставка пивзавод  
Матеріали по темі