Влада

На сесії Житомирської облради селяни блокували трибуну, відстоюючи право на добровільне об’єднання в громаду

26 July 2018, 17:37

В день засідання чергової сесії Житомирської облради 26 липня на майдані Корольова зібралося близько сотні селян – жителів сіл Харитонівка та Іванівка. Люди розповідають: приїхали відстояти своє право на добровільне об’єднання в ОТГ.

«Ми приїхали з села Харитонівка, ми не хочемо приєднуватися до Коростишева, а нас хочуть силою приєднати. Ми хочемо приєднатися із громадою Шахворостівки. Що нас не влаштовує: хочуть наші землі, у нас багато каменю, у нас заправка стоїть на землі Харитонівської сільської ради. Хочуть забрати тільки через гроші, люди їм не треба. Тому, ми просимо, щоб нашу вимогу задовольнили», - розповідає жителька Харитонівки Галина Дубовик.


«Розпорядженням Кабінету Міністрів України Іванівську громаду було приєднано до Житомирської територіальної громади. Слухання і обговорення на території Іванівської сільської ради не проходили, люди виступили проти цього об’єднання і бажають долучити до Березівської територіальної громади наші села. Ми просили депутатів, щоб вони внесли зміни до перспективного плану. Питання було розглянуто і вони погодили ці зміни, нас доєднають до Березівки. Сьогодні ми хочемо, щоб депутати підтримали ці зміни і проголосували «за», щоб громада була спокійна і ми розвивались так, як хочуть люди, а не так, як бажає влада», - каже представник громади Іванівки Олена Цимбалюк.

Зі своїми вимогами мітингарі пішли до сесійної зали. Люди пояснювали депутатам, що будуть фінансово спроможні утримувати свою громаду. Однак, за підрахунками членів регіональної робочої групи, яка вивчала це питання, ситуація виглядає інакше.

«Складником успіху громади є, перш за все, фінансова достатність, людський потенціал та територія. Про Харитонівську громаду: прогнозований обсяг видатків загального фонду громади становитиме 23 млн 405,6 тис. грн при доході 21 млн 389,5 тис. грн, баланс фінансових ресурсів – мінус 2 млн 16 тис. грн», - говорить начальник організаційного відділу Житомирської ОДА Олександр Бабич.

Окрім цього, каже Олександр Бабич, недостатня й чисельність громади. Тому такого об'єднання, як хочуть люди, бути не може. Такі висновки неабияк обурюють селян і вони блокують трибуну. Бурхливі обговорення тривають близько години. В результаті депутати облради вирішують підтримати бажання громади.

«Ми підтримуємо таку пропозицію, щоб ми пішли їм назустріч і проголосували за те, щоб внести зміни до перспективного плану саме так, як це просить громада», - зауважує депутат Сидір Кізін.

«Коли сьогодні народ так хоче, то я звертаюсь до депутатів усіх фракцій: давайте ми підтримаємо бажання Харитонівської громади, дамо можливість їм погосподарювати, а далі життя насправді покаже», - говорить голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Зрештою «за» створення Харитонівської громади проголосувало 49 депутатів. Схвалили депутати і приєднання Іванівки до Березівської ОТГ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада. ОТГ сесія  
Матеріали по темі