Культура

Фільм житомирського режисера про Олега Ольжича здобув державну премію імені Франка

3 August 2018, 16:07

Фільм житомирського режисера Петра Авраменка про Олега Ольжича здобув державну премію ім. Івана Франка.

Про це 3 серпня повідомив Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

У Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. Як зазначив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, цього року на здобуття премії надійшло 25 творчих робіт у 4 номінаціях.

«З 2018 року за ініціативою Держкомтелерадіо сума премії збільшена з 2-х до 10-ти тисяч гривень в кожній з чотирьох номінацій», - сказав Олег Наливайко.

Найбільшу кількість робіт традиційно було подано у номінацію «За кращу публікацію у друкованих ЗМІ» - 14. У номінаціях «За кращий твір у телевізійній сфері» - 6, «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» - 4. На здобуття премії у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» надійшла 1 робота.

Члени комітету відзначили високий рівень представлених робіт, а також різноманітність тематики і жанрів.

Кращою публікацію у друкованих ЗМІ визначено роботу письменника-публіциста Сергія Шевченка «Рік жертв Великого терору: вшануймо пам'ять репресованих», оприлюднену 27 травня 2017 року в газеті «Дзеркало тижня».

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» перемогу здобув документально-художній фільм «Вогонь самопосвяти», автор якого - режисер, актор, заслужений артист України Петро Авраменко. Фільм присвячений життю і творчості видатного поета, політичного діяча, науковця Ольжича.

«Ми про Ольжича знаємо як про українського поета, одного з представників так званої «Празької школи», як про вченого-археолога, який досліджував Трипільську культуру, але дуже мало знаємо про нього як про політичного діяча, який в складі похідних груп ОУН 1941 року прибув у Київ, де очолив боротьбу за незалежну Україну. Він був страчений гестапо у концтаборі Заксенгаузен саме за те, що був діячем національно-визвольного руху. Фільм заповнює якраз цю прогалину. Крім того, він динамічний, цікавий, від першої до останньої хвилини тримає у напрузі», - сказав перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Відео з сайту Житомирської міської ради

Премію у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» присуджено колективу авторів, які представляють Національну академію державного управління при Президентові України та Міжрегіональну Академію управління персоналом, за монографію «Державно-громадянська комунікація: шлях від кризи до взаємодії» (ДП «Видавничий дім «Персонал», Київ, 2017).

У номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» премію вирішено не присуджувати.

Варто зазначити, що 11 липня 2018 року на сайті Держкомтелерадіо був опублікований список претендентів на здобуття Премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у 2018 році (25 творів).

Зокрема, на номінацію «За кращий твір у телевізійній сфері» було подано 6 робіт:

1. Телевізійний фільм «Київ. Спадок у руїнах» (розміщено на сайті Київського бюро радіо Свобода 13.01.2017 року за посиланням https://www.radiosvoboda.org/a/28229727.html.)

Автор: Валерія Андріївна Єгошина – журналіст-розслідувачка програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). Фільм розкриває історії десятків занедбаних будівель у центрі української столиці. Ці будинки – частина історії та національної ідентичності, яку так важливо зберігати для наступних поколінь. Значна кількість історичних і культурних архітектурних пам’яток давно перейшла у приватні руки, подекуди недобросовісних власників. Через візуальну та інформаційну складову, за допомогою істориків намагаються відновити інтерес громадськості до історичної спадщини.

2. Документально-художній фільм «Вогонь самопосвяти» (демонструвався у вересні 2017 року в кінотеатрі ім. Івана Франка (м. Житомир), а також учням загальноосвітніх закладів).

Автор: Петро Михайлович Авраменко – режисер, актор, заслужений артист України.

Фільм присвячений феномену багатогранної особистості Олега Ольжича, життю і творчості цього видатного українського поета, політичного діяча, науковця, археолога, почесного громадянина міста Житомир. Автор прагне донести до глядача думку про те, що творча спадщина Олега Ольжича значима своїм духовним зарядом для майбутніх поколінь. Цей фільм розпочав цикл фільмів про видатних людей Житомирщини.

3. Телевізійний фільм з циклу «Київські історії» (оприлюднений 30.06.2015 в ефірі телеканалу «Київ». Також розміщено на ютуб-каналі «Київ» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pjFcJqR1gZE )

Автор: Загоруйко Андрій Володимирович – автор, режисер та віднедавна ведучий телевізійного циклу.

Фільм присвячений передісторії українського законодавства від давньоруських часів до прийняття Конституції України 28 червня 1996 року.

4. Короткометражний документальний фільм «Школа № 3» (оприлюднений 15.02.2017 на Міжнародному кінофестивалі у Берліні. Фільм отримав Гран-прі у програмі “Generation 14plus”.

Автори: Ліза Сміт (режисер), Георг Жено (режисер), Христина Лізогуб(оператор).

Фільм розповідає про дітей, які навчаються в школі невеликого міста Миколаївка на Донбасі, яка постраждала від потужних військових дій під час боїв за визволення міста Слов’янська. Снаряди влучили в будівлю школи, перетворивши її на руїну. Саме під час відновлення школи з весни 2014 по зиму 2016 років відбулись зйомки фільму, що розповідають про активну участь тринадцятилітніх дітей у її реставрації, про їхнє дорослішання та становлення особистостей.

5. Телевізійний фільм «Літак. Мрія. Висота»телепроекту «Бастіони» (дата виходу в ефір – 14.12.2016).

Автор: Марина Володимирівна Тепленко-Дідик – заслужений журналіст України.

Фільм розповідає про військового льотчика Героя України Дмитра Майбороду, який загинув влітку 2014-го під час виконання військового завдання – забезпечення українських бойових підрозділів у зоні проведення АТО. Їх літак підбили терористи, але завдячуючи пілотажній майстерності Дмитра Майбороди і штурмана Дмитра Шкарбуна військовим десантникам вдалося десантуватись і вижити, однак самі військові пілоти загинули.

6.Подається телефільм, один з випусків щотижневої пізнавально-розважальної програми «Прогулянки містом», що виходить в ефірі телеканалу «Київ» з 2012 року (програма вийшла в ефір 09.11.2017).

Автори: Олена Яструбенко (редактор), Вікторія Бордуліс (режисер), Лариса Суровська (сценаріст), Аліна Солодка (ведуча).

Даний випуск програми присвячений життю відомих письменників, які жили і працювали в Києві – Анні Ахматовій, Костянтину Паустовському, Ярославу Гашеку, Йосипу Мандельштаму. В програмі окреслюються українські національні мотиви, котрі вплинули на творчість письменників світового масштабу і надихнули на створення літературних шедеврів.

У Держкомтелерадіо нагадують, що премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року, вона присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Як повідомляв Житомир.info, у травні цього року виставу «Вій» житомирського драмтеатру відзначили на Міжнародному театральному фестивалі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: премія Олег Ольжич режисер Авраменко  
Матеріали по темі