Економіка

​«Yes, ЄС» на Житомир.info: Як Житомир заощаджує бюджетні кошти на вуличному освітленні та скорочує викиди СО2

23 August 2018, 17:39

Старі мережі, непрацюючі вуличні ліхтарі, значні витрати електроенергії - за підрахунками експертів Україна споживає майже вдвічі більше електроенергії, аніж країни Євросоюзу.

Відмовлятися від ламп розжарювання і замінювати їх енергозберігаючими у ЄС почали понад 10 років тому.

У 2013-му там вийшла директива, яка зобов’язує країни Євросоюзу скоротити споживання електроенергії для освітлення вулиць на 20%.

У Житомирі за впровадження сучасної системи вуличного освітлення всерйоз взялися у 2016 і встановили 5200 LED-ліхтарів. Тоді з міського бюджету виділили18 мільйонів гривень, а також скористалися коштами Держфонду регіонального розвитку.

Світлодіодне освітлення не просто заощаджує витрати з міського бюджету на електроенергію, але зводить нанівець викиди СО2. Це зобов’язання Житомир взяв на себе, долучившись до ініціативи Європейської комісії і підписавши Угоду мерів.

За планом до кінця 2018 року у Житомирі замінять на світлодіодні 4200 вуличних ламп, а у 2019-му всі 14900 ліхтарів стануть енергозберігаючими.

У другій частині програми «Yes, ЄС» традиційно розповідається про успіхи житомирських підприємств, які експортують свою продукцію до Європейського союзу. Журналісти поспілкувалися з керівником компанії «Грайф Флексіблс Україна», яка спеціалізується на виробництві м‘якої тари. Про вимоги до упаковки, виклики європейського ринку та дієві поради для майбутніх експортерів – у сюжеті.


Матеріал публікується в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЄС Євросоюз освітлення  
Матеріали по темі