Влада

Як депутати Житомирської обласної ради обговорювали питання вивчення «Християнської етики» в школі

12 September 2018, 16:47

На сесії Житомирської облради 12 вересня свободівці запропонували звернутись до Міносвіта та Верховної Ради, щоб в шкільній програмі з’явився предмет «Християнська етика». Таке звернення з одного боку отримало підтримку від Ради церков Житомирщини, а з іншого викликало хвилю обурень як з-поміж громадських активістів, так і деяких депутатів.


«Пропонуємо на доповненні до теорії еволюціонізму викладати і теорію креаціонізму. Адже Боже слова завжди буде для багатьох підтримкою у важкий час. Зрештою, бачимо Європейський Союз, який сьогодні відмовляється від християнства, що робиться. Зникає християнство, приходить атеїзм, а за ним іще може прийти і іслам. Ми нічого не маємо проти ісламу, але знаємо, які сьогодні насправді має агресивні моменти це вчення. Тому звертаємось, щоб наші діти мали добре, поважне підґрунтя у своєму розвитку та житті», - пояснює свою позицію представник Ради церков Житомирської області Віталій Сидорук.

«За статистикою, яку дає Центр Разумкова, тільки 16% батьків вважає за необхідне дати дітям світоглядний вибір. Навчити тому, що таке релігійні засади, які є головними у житті суспільства», - додає Ольга Зав’язун.

«Моя донька, прийшовши зі школи, розповідала, що вчителька з християнської етики заставляє вірити її у те, що вона не вірить. Я вважаю, що це примусово, і цього не може бути. Я захочу, заведу свою доньку до Михайлівського собору, до отця Богдана, і він їй все розкаже. А не якась вчителька, яка не розуміє про що вона розповідає, а тільки лякає дитину. Є батюшки, хай діти йдуть до них, якщо хочуть, хочуть до католиків, до кого хочуть. Це вільне віросповідання, яке забезпечує Конституція, ви його не маєте права нав’язувати», - обурюється громадський активіст Віталій Павлюк.

«Ми починаємо заграватись. Заграватись у тому, що ми не дотримуємось конституційних засад України. В Конституції чітко і ясно написано: церква відокремлена від держави, як держава від церкви. І це право кожної людини сьогодні обирати собі релігійні уподобання», - впевнений депутат Житомирської обласної ради Олександр Чорноморець.

«А куди ви подінете інші конфесії, інші релігії. Це право кожної людини і батьків визначитися. Правильно Олена (ред. Олена Галагуза) сказала, що у нас є підміна понять. Той, хто викладав атеїзм, сьогодні викладає релігієзнавство. Хтось постить, у церкві стоїть, а тоді виходить і краде. Тому давайте у обласній раді не будемо вмішуватися у такі питання», - зазначила депутат Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська.

На підтримку звернення виступає перший заступник голови облради.

«Ми сьогодні не говоримо про греко-католиків, католиків чи протестантів. Ми всі є представниками однієї християнської сім’ї. Мова йде про те, що ми маємо ідентифікуватися, що ми маємо захищати свої цінності», - каже перший заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.

Прояснити ситуацію та, врешті, чому важливо, аби українські діти вивчали у школі християнську етику, береться голова фракції ВО «Свобода» Сидір Кізін.

«Ми дійсно не є законодавчим органом і не вносимо зміни до Конституції. Я іще раз підкреслюю - це звернення до законодавців і Міносвіти. Ніхто не пропонує зараз якось обов’язково людей навертати у віру. Ми маємо змінити дискурс, і це сигнал до Міносвіти. Від того дискурсу, який Міносвіти через грантові кошти надсилає, зокрема в гендерну складову, що незабаром дітям запропонують маленьким вибирати хто він: він, вона чи воно. Ми маємо на наших традиційних цінностях виховувати людей. Нічого немає погано в 10 заповідях, і не треба зараз лякати цим, як колись лякали українською мовою. Прошу вас, депутатів, підтримати це звернення», - каже депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін.

Зрештою, 35 депутатів обласної ради таки підтримали звернення.

Нагадаємо, Рада церков Житомирщини підтримала впровадження уроків «Християнської етики» в школах.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні цього року Львівська міська рада за ініціативи депутатів від ВО «Свобода» проголосувала за звернення до міністра освіти і науки щодо запровадження в усіх навчальних закладах обов’язкового предмету «Християнська етика».

У статті 35 Конституції України зазанчено: «Церква i релiгiйнi органiзацiї в Українi вiдокремленi вiд держави, а школа - вiд церкви. Жодна релiгiя не може бути визнана державою як обов'язкова».

Увересні 2011 року тоді ще депутат Житомирської обласної ради від «Фронту Змін» Геннадій Зубко заявляв про необхідність впровадження факультативного курсу з християнської етики у всіх навчальних закладах Житомира, тому що «християнська етика – це основа для об’єднання і створення перспективи розвитку держави».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія сесія обласної ради християнська етика  
Матеріали по темі