Суспільство

Геннадій Зубко: «Переконаний у необхідності впровадження факультативного курсу з християнської етики у житомирських школах»

6 September 2011, 12:49

Депутат обласної ради від «Фронту Змін» Геннадій Зубко вважає необхідним  впровадження факультативного курсу з християнської етики у всіх навчальних закладах Житомира, тому що «християнська етика – це основа для об’єднання і створення перспективи розвитку держави».

Ця думка прозвучала у програмі «Альтернатива» на каналі Тоніс при обговоренні питань освіти та морального виховання юних житомирян. 

«Запровадженням викладання християнської етики ми даємо можливість дітям змінитись на краще. Чи скористаються вони цим шансом залежить від родини, від школи, від суспільства. Сьогодні всі конфесії Житомира докладають зусиль аби зрушити справу з місця.  З одного боку є бажання, з іншого – конкретні справи. Наприклад, міська рада має можливість обмежити продаж алкоголю в нічний час і це буде конкретна справа й гарний приклад щодо утвердження моралі», - сказав Геннадій Зубко.

 На думку депутата від «Фронту Змін», саме у підлітковому віці діти найбільше піддаються спокусам, тому «важливо не розмірковувати довго над складнощами впровадження курсу християнської етики і не втрачати час, аби не втратити наших дітей».

 «Християнська етика передбачає навчання дітей основ християнської моралі в українській культурі. Предмет є позаконфесійним і не супроводжується релігійними обрядами. Він вчить дітей добру й загальноприйнятим людським цінностям. Хотів би сказати батькам учнів: звертайтесь до директорів шкіл, щоб вашим дітям викладали факультатив з християнської етики. Звертаюсь до директорів шкіл: якщо ваші учні пройдуть навчання з курсу християнської етики  в п’ятому, шостому, сьомому класі, з ними буде значно легше працювати у старших класах. Звертаюсь до обласної і міської влади, щоб вони зрозуміли і допомогли коштами з місцевого бюджету, тому що сьогодні держава не приділяє цьому питанню достатньої уваги. Звертаюсь до громади, депутатів усіх рівнів, щоб вони перейнялись цим питанням: сьогодні християнська етика – це та основа, яка об’єднує й допомагає створювати перспективу для держави, тому що держава – це в першу чергу люди. Люди повинні жити за принципами моралі. Християнська етика необхідна нашим дітям. Отже, якщо буде запит від батьків, директорів шкіл, представників громади, місцевої влади, тоді у Житомирі запрацюють факультативи з християнської етики не в тринадцяти, а у всіх школах міста», - підсумував сказане Геннадій Зубко.

Довідка: Християнська етика - не обов’язковий предмет; це факультатив, який  викладається у школах за бажанням батьків учнів.

У Житомирі минулого року 1018 учнів слухали факультатив християнської етики.

Загалом у Житомирі курс читають 26 спеціально підготовлених вчителів у  11 державних та двох приватних школах міста.  Це третина від всієї кількості шкіл.

У Житомирі 23 денні загальноосвітні школи, 3 гімназії, 4 ліцеї, 1 колегіум, 6 навчальновиховних комплексів.

В програмі «Альтернатива» основними проблемами з повільним впровадженням факультативу християнської етики було названо: відсутність викладача курсу, який задовольняє керівництво окремих шкіл; недостатня кількість підручників та мала популяризація курсу християнської етики серед батьків та вчителів.  

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі