Влада

Депутати вимагають зупинити цілодобовий видобуток піску для будівництва дороги біля Житомира, поліція проводить досудове розслідування

12 September 2018, 19:02

Незаконний видобуток піску для об’їзної дороги обговорювали на сесії облради 12 вересня.

Депутат Остап Маланюк розповів, що китайська компанія, яка реконструює Північну об’їзну дорогу біля Житомира, незаконно видобуває пісок у Черняхівському районі.


«20 серпня на адресу голови Житомирської обласної ради надійшло звернення від Високівського сільського голови щодо ситуації вивозу ґрунту з 8 гектарів землі з території за межами села Городище. 31 серпня було здійснено виїзне засідання тимчасової контрольної комісії. Депутати змогли переконатися в тому, що на ділянці у 8 га 40-тонним екскаватором завантажувався пісок і вивозився на будівництво дороги М-06 траси Київ-Чоп на ділянці 129-151 км. За словами Високівського сільського голови, з цих ділянок не сплачувався земельний податок протягом 4 років. Жодних ліцензій, жодних дозволів, жодних сплат податків за цю господарську діяльність, яку веде китайська компанія, не здійснюється. За моїми підрахунками, потреба піску на об’єкті реконструкції - близько мільйона кубів. Комерційна вартість куба піску - від 120 грн. Можна підрахувати, які збитки несе наша область», – розповів депутат Остап Маланюк.

«Що відбувається на об’їзній: наші підрядники-китайці домовилися з діючими кар’єрами, у яких є дозволи, на вивіз ґрунтів. Але як тільки вони почали закуповувати цю землю, ґрунт, пісок, з’явилися наші ділки, які запропонували поруч з дорогою біля села Вереси, Городище, Високе пісок набагато дешевше, скоріш за все, і ніяким чином той кар’єр не оформили. Відбувалося це наступним чином: наші земляки у свій час в 2014 році оформили земельні ділянки, 4 людини по 2 га, під особисте селянське господарство, поблизу с. Городище, і сьогодні вони продають китайцям ґрунт», - додав депутат Руслан Павлюк.

Депутати говорили про необхідність терміново вжити заходів, оскільки пісок видобувається цілодобово стрімкими темпами. Голова Високівської об'єднаної територіальної громади зазначив, що ці роботи руйнують дороги.

«Продають землю не власники. Власники - це кияни. 4 роки тому вони заморозили цю землю, не використовували, не платили податок, не були зареєстровані у податковій. Перепродали вони ще одним киянам. Вони до мене приїхали, показали документацію - робочий проект рекультивації порушених земель, то були землі не порушені, землі сільгоспвиробників. Сьогодні глибина кар’єру сягає 6 метрів, за 1,5 метра - дорога Троковичі - Гадзинка, вже розбито десь 800 м цієї дороги, там потрібно буде робити капітальний ремонт, майже розбито міст. Може, за 2-3 тижні зупинитися рейсовий автобус і зв’язок Городищ на Троковичі», - сказав голова Високівської об'єднаної територіальної громади Микола Бардук.

Ситуацію прокоментував начальник ГУНП в Житомирській області.

«Зараз працівниками поліції проводиться перевірка і досудове розслідування, в ході якого встановлено, що підрядником по будівництву ділянки об’їзної дороги є підприємство з іноземними інвестиціями, це китайська сторона, представниками якого долучено до кримінального провадження копії проекту рекультивації 4-х земельних ділянок загальною площею 8 га на ім’я 4 громадян України, крім копії проекту та копії витягу з реєстру прав на нерухоме майно, інших документів надано не було», - зазначив Вячеслав Печененко.

Він також зауважив, що в ході розслідування ідентифікована техніка, яка задіяна у видобуванні ґрунтосуміші, і подані запити для отримання інформації про її власників та користувачів. Щоб з’ясувати інформацію щодо завдання шкоди навколишньому середовищу або самовільного захоплення земельної ділянки, ініційовано проведення низки перевірок.

«Поки у нас на руках не буде висновків відповідних органів, зупинити роботи або зробити висновок про те, що здійснюється незаконне втручання і видобуток ґрунтосуміші, ми не можемо», - резюмував Вячеслав Печененко.

Після тривалого обговорення голова Житомирської облради Володимир Ширма озвучив проект рішення з пропозицією продовжити роботу комісії, а також звернутися до правоохоронних органів. Депутати проголосували і 54-ма голосами підтримали рішення.

Нагадаємо, 31 серпня 2018 року депутати обласної ради їздили у Черняхівський район, де незаконно добувають пісок для будівництва об’їзної дороги.

Як повідомляв Житомир.info, Державна екологічна інспекція звернулась до Коростишівського відділу поліції ГУПН в Житомирській області для вжиття заходів реагування щодо усунення негативних наслідків, які відбулись в результаті незаконних дій, пов’язаних із видобутком корисної копалини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пісок об’їзна Бардук Високівська ОТГ  
Матеріали по темі