Суспільство

Нова постанова посилить відповідальність продавців іграшок у Житомирській області за неякісний товар

19 October 2018, 13:50

21 вересня 2018 року набув чинності новий Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений Кабміном, у зв’язку з чим продавці іграшок у Житомирській області повинні пильніше слідкувати за якістю товару, який закуповують у постачальників.

Про це 18 жовтня повідомив сайт головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Кабінет Міністрів України постановою № 151 від 28 лютого 2018 року затвердив новий Технічний регламент безпеки іграшок, який набув чинності з 21.09.2018 року. Відповідно, втратить чинність Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений у 2013 році», - інформує сайт.

Дія технічного регламенту поширюється на продукцію, яка розроблена або призначена для використання в грі дітьми у віці до 14 років.

«Виробник дитячих іграшок повинен обов’язково вказувати свою назву, комерційне найменування чи торговельну марку та контактну поштову адресу на самому виробі або його упаковці. Якщо іграшка іноземного виробника, то ці дані мають розміщуватися на її упаковці. Знак відповідності технічним регламентам наносять на іграшку, етикетку або упаковку таким чином, щоб він був видимим, розбірливим та незмивним. У разі неможливості або невиправданості через розмір іграшки або у разі, коли іграшка складається з дрібних деталей, знак відповідності технічним регламентам наноситься на етикетку (ярлик) або супровідну листівку», - пояснюють захисники прав споживачів.

Крім того, на кожну іграшку повинна складатися технічна документація, в якій перелічуються заходи виробника для безпеки виробу. Перед введенням іграшки в обіг виробники повинні будуть проводити аналіз хімічних, фізичних, механічних, електричних небезпек, загоряння, гігієнічних і радіоактивних небезпек, які може становити іграшка, а також оцінюють потенційний вплив таких небезпек на дітей, - зауважують фахівці.

Новий технічний регламент передбачає суворіші вимоги до розповсюджувачів іграшок:

  • перед потрапляням іграшки на ринок перевіряти наявність знаку відповідності техрегламентам, необхідних документів, інструкцій з експлуатації та інформації щодо безпечності;
  • під час зберігання і транспортування іграшок створити умови, за яких немає загрози невідповідності іграшки вимогам щодо її безпечності;
  • на обґрунтований запит органу державного ринкового нагляду розповсюджувачі подають йому всю інформацію та документацію, необхідну для демонстрування відповідності іграшки.

Чи збільшить новий техрегламент частоту та жорсткість перевірок продавців іграшок, Житомир.info запитав у прес-службі управління Держпродспоживслужби.

«Кількість перевірок суб’єктів господарювання не збільшиться, їх кількість затверджена річним планом. Вони стосуються не лише продавців іграшок. Зараз кожна перевірка – чи це об’єкт торгівлі, чи громадського харчування, чи будь-який інший – супроводжується відеофіксацією. Новий регламент відрізняється від попереднього тим, що чітко визначає відповідальність за неякісну продукцію усіх сторін процесу – імпортера, виробника і розповсюджувача (продавця). Раніше такої градації не було, потерпав тільки розповсюджувач. Також збільшуються штрафи: від 2550 до 4250 грн для продавців та 8500-25500 для виробників», - прокоментували у прес-службі управління.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2017 Держпродспоживслужба оштрафувала продавця іграшок у Баранівці, а в жовтні 2017 - у Житомирі.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: продавець іграшка магазин Держпродспоживслужба  
Матеріали по темі