Здоров'я

​Скільки коштує вакцина проти грипу та де її придбати у Житомирі

19 October 2018, 16:36

Традиційно восени збільшується рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щороку під час епідсезону реєструють близько 6 млн. інфекційних захворювань, більшість з яких – це грип та ГРВІ.

Щоб убезпечити себе, лікарі рекомендують робити щеплення. З огляду на це ми вирішили дізнатися, у яких аптеках Житомира можна придбати вакцину проти грипу та скільки за неї потрібно буде викласти з кишені. Свій експеримент розпочинаємо з приватних аптек.


«Є у нас вакцина, називається «Ваксігрип», французького виробника, коштує вона 270 грн. Наближаються грипи, і люди вакцинуються завчасно. Часто купують, деякі попередньо замовляли, ми записували їхні телефони, потім передзвонювали і до нас приходили, забирали», - каже працівник аптеки Альона.

«У нас немає. Під замовлення може бути, але потрібно телефонувати на гарячу лінію, тоді зв’язатись з офісом і потім можна замовити», - говорить працівник аптеки Анастасія.

У комунальній аптеці на майдані Соборному нам теж кажуть, що вакцин немає. Щоправда, додають: немає вакцин у наявності, позаяк вони мають короткий термін придатності й списувати їх проблематично. Однак на замовлення - будь ласка.

«Ми працюємо по системі замовлення - сьогодні замовили, завтра привезли. У нас є свої клієнти, які з нами працюють. Вони замовляють, і ми на наступний день привозимо їм вакцину. Коштуватиме 280-290 грн, вона є у одного постачальника. Як я казав, він кожного дня приїздить до Житомира, тому з цим проблем немає. Але є ще аптеки, які більше спеціалізуються на вакцинах. Наскільки я знаю - наше КП «Фармація», у них вони є», - розповідає директор КП «Аптека №127» Владислав Козловський.

І дійсно, в комунальній аптеці «Фармація», при поліклініці №1, вакцина є. Проте, коштує вона більше 300 грн.

«Ваксігрип – Тетра» від чотирьох видів грипу, ціна - 318 грн 55 коп. Це рецептурний препарат, виписується за повну вартість і тільки з дозволу лікаря», - роз’яснює працівник аптеки Христина Корзун.

Врешті, що ж думають містяни про щеплення та чи готові вакцинуватися проти грипу?

«Абсолютно нейтрально. Я не роблю ні собі, ні дітям, але вважаю, що ця ідея слушна», - ділиться Юрій.

«Я не вакцинуюсь і в школі вакцинувалась лише раз. Але я вважаю, що потрібно вакцинуватись, тому що організм виробляє потрібні нам бактерії, він бореться з вірусом, і це потім допомагає нам швидше одужати, або ж зовсім не захворіти», - відповідає Аліна.

«Стабільної позиції щодо вакцинації не маю. Тому, що ми зараз живемо в такому світі, що довіряти якимось медичним засобам, тим самим вакцинам, не можна. Багато фармацевтичних компаній просто роблять на цьому свій бізнес, і бути впевненими у цій вакцині на 100% ми не можемо. Проте я не маю нічого проти вакцинації. Можливо, в подальшому, як у мене будуть діти, то я їх буду вакцинувати, адже це правильно. Природа нам дала імунітет, але ми маємо його підтримувати», - додає Анастасія.

Тож, вакцинуватися чи ні – це вільний вибір кожного. Головне, кажуть медики, не займатися самолікуванням й у разі недуги одразу звертатись до свого лікаря.

Нагадаємо, лікар-імунолог Центру ПМСД 16 жовтня розповіла про сезонне захворювання та чи є в Житомирі вакцина від грипу.

Як повідомляв Житомир.info, з настанням холодів за перший тиждень жовтня у Житомирській області на грип та ГРВІ захворіли 5443 особи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина грип  
Матеріали по темі