Влада

У Богунському райвідділі ДМС Житомирської області розповіли, як оформити ID-паспорт за бажанням

1 November 2018, 15:24

Паспорт у вигляді ID-картки громадяни України почали отримувати іще два роки тому. Проте, нові паспорти видавали лише у разі обміну, замість втраченого – викраденого або при оформленні паспорта вперше. Від сьогодні ж, 1 листопада, обміняти паспорт у формі книжки на пластиковий - ID можна без усіляких умовностей, за бажанням.

Як це зробити, які документи потрібні та скільки це коштуватиме роз’яснює заступниця начальника Богунського райвідділу управління міграційної служби Лілія Іваницька.


«Для обміну потрібно паспорт громадянина України, податковий номер - ідентифікаційний код, тому що він вноситься і друкується на ID-картці. Якщо громадянин України власник приватного будинку, потрібно взяти іще з собою будинкову книжку. Якщо багатоповерховий будинок, то потрібно брати з ЖЕКу форму А - підтвердження прописки. ID-картка видається на 10 років дорослим, дітям, які оформлюють у 14 років видається на 4 роки. Через 4 роки і відповідно через 10 років людина звертається для обміну ID-картки. Якщо картка виготовляється протягом 20 робочих днів - 279 грн, протягом 10 робочих днів - 366 грн. Для тих, хто отримує паспорт вперше, по досягненню 14 років, послуга безкоштовна», - розповідає заступник начальника Богунського районного відділу УДМС в Житомирській області Лілія Іваницька.

Разом із тим, працівниця райвідділу міграційної служби каже: з паспортом нового зразка відкриваються нові можливості.

«Маючи ID-паспорт людина полегшить процедуру отримання різних довідок, все буде в електронному вигляді. Людині не потрібно буде бігати по різним інстанціям, а за допомогою ID-паспорту можна буде заходити у відповідну систему, в якій буде перелік документів, довідок, які можна замовити онлайн, не виходячи з дому. Буде особистий кабінет у кожної людини і вона зможе навіть перевірити, хто цікавився її персональними даними. Іще однією з переваг є захищеність», - додає Лілія Іваницька.

Оформити заявку на новий ID-паспорт до Богунського райвідділу прийшов пан Петро. Втім, чоловік зізнається: це ніяк не пов’язано з постановою Кабміну.

«Книжковий старий паспорт вже відпрацював своє і його потрібно було змінити», - ділиться Петро.

На відміну від пана Петра, 14-річний Данило вперше отримує паспорт, тому неабияк радіє, що став по-справжньому дорослим.

«Я отримав свій перший паспорт. Відчуття змішані, адже дуже довго чекав на це, 14 років - це вже не маленький вік», - говорить Данило.

За даними управління ДМС в Житомирській області, від початку 2018 року в Богунському районному відділу видали близько трьох з половиною тисяч пластикових паспортів і ця тенденція лише зростатиме, - переконані працівники управління.

Нагадаємо, з 1 листопада 2018 року громадяни України отримають можливість у будь-який час обміняти свої паспорти-книжечки на ID-картки.

Як повідомляє Житомир.info, запровадження паспорта у формі картки в Україні розпочалося у січні 2016 року, і до цього часу нові паспорти видавались лише у разі обміну паспорта замість втраченого або викраденого, а також особам, які досягли 14-річного віку та оформлюють паспорт вперше.

Які документи необхідно мати житомирянам для отримання ID-картки дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ID-картки УДМС паспорт  
Матеріали по темі