Влада

Указ президента: воєнний стан в Україні планують ввести з 26 листопада до 25 січня, передбачена часткова мобілізація

26 November 2018, 15:22

На сайті президента оприлюднили указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року "Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні"».

В рішенні РНБО, яке вводиться в дію указом президента, передбачено:

1. Констатувати, що дії Російської Федерації проти кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що мали важкі наслідки, становлять злочин збройної агресії і підпадають під пункти "с" і "d" статті 3 Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року.

2. Визнати за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України.

3. Запропонувати Президентові України ввести з 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року воєнний стан в Україні строком на 60 діб до 14 години 00 хвилин 25 січня 2019 року.

.....

6. Міністерству оборони України, Генеральному штабу Збройних Сил України невідкладно в установленому порядку уточнити Мобілізаційний план Збройних Сил України, зокрема обсяги призову резервістів оперативного резерву першої черги.

7. Генеральному штабу Збройних Сил України невідкладно:

1) подати Президентові України пропозиції щодо введення в дію документів з питань застосування Збройних Сил України та інших військових формувань;

2) організувати протиповітряну оборону України з метою прикриття важливих державних об’єктів, промислових районів, адміністративних центрів держави та угруповань військ (сил) від ударів з повітря;

3) внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо залучення інших військових формувань та правоохоронних органів до здійснення заходів правового режиму воєнного стану;

4) передбачити заходи часткової мобілізації, організувати та провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву у необхідних обсягах.

8. Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України вжити невідкладних заходів з метою забезпечення громадського порядку, охорони і оборони об’єктів критичної інфраструктури, охорони іноземних дипломатичних представництв.

9. Службі безпеки України вжити невідкладних заходів щодо посилення контррозвідувального, антитерористичного та контрдиверсійного режиму, інформаційної безпеки.

Нагадаємо, на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України і звернення Президента України, на понеділок, 26 листопада 2018 року, на 16:00 голова ВРУ скликав позачергове засідання Верховної Ради України. О 14:30 мало початися засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, на якому буде розглядатися проект Закону України про затвердження Указу Президента України про введення воєнного стану.

Як повідомляв Житомир.info, 25 листопада о 7 ранку два українських малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" розпочали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Їх зустріли чотири прикордонні кораблі РФ, один з яких пішов на таран українського рейдового буксиру. По обіді на проході мосту було перекрито рух в обидві сторони танкером, який нібито сів на мілину. Станом на 19.00 корабельна група ВМС України почала рух на вихід з Керченської протоки. О 20.20 постійний представник президента України в Криму Борис Бабін повідомив, що на виході з Керченській протоці росіяни застосували зброю проти корабля ВМС України. Пізніше він повідомив про те, що в результаті сутички українські кораблі та екіпаж було захоплено.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: указ Порошенко РНБО воєнний стан Росія  
Матеріали по темі