Політика

Кого з кандидатів у президенти готова підтримати Житомирська область і які мотиви вибору. Результати опитування

17 December 2018, 12:27

У Житомирській області лідером президентського рейтингу є Юлія Тимошенко, яку готові підтримати 22,1% тих, хто визначився і буде брати участь у виборах, за Володимира Зеленського готові проголосувати 14,5%, за Петра Порошенка – 12,0%, Олега Ляшка – 11,9%, Анатолія Гриценка – 5,7%, Святослава Вакарчука –5,5%, Юрія Бойка – 3,5%, Євгенія Мураєва – 3,4%. Рейтинг інших кандидатів – менше 3%. Водночас, майже кожен п’ятий мешканець області не визначився з вибором кандидата.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» з 16 листопада по 2 грудня 2018 року.

«Кожен п’ятий вірить, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі зросла удвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 11% (у 2017 р. – 15%). Перемогу В.Зеленського бачать 5%, О.Ляшка – близько 4%. В позитивний результат інших кандидатів вірять не більше 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені в основному прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка», - інформують організатори дослідження.

У рейтингу партій лідирує ВО «Батьківщина», яку підтримують 25,1% тих, хто визначився та візьме участь у виборах. За партію «Слуга народу» готові віддати свої голоси 16,3%, БПП «Солідарність» – 12,4%, Радикальну партію Олега Ляшка – 10,6%, «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка – 5,3%, Опозиційний блок – 4,3%. Рейтинг інших партій – менше 4%. Водночас, майже 25% мешканців області не визначилися з вибором партії.

Орієнтація кандидата на тіснішу співпрацю з Європейським Союзом (62%) – мотив, який має значний вплив на президентський вибір респондентів. Інші мотиви поділили респондентів навпіл. Для 50% важливим є спроможність кандидата забезпечити радикальні зміни у країні, при цьому 42% зазначили, що їм швидше важливіше забезпечення стабільності. 40% заявили, що їм важливіший досвід у державній політиці, водночас для половини опитаних важливим є належність кандидата до генерації «нових» політиків. Останній мотив є домінуючим серед симпатиків Зеленського, Вакарчука та Мураєва.

На думку респондентів, ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні (36%), вища, ніж на місцевому (25%). Ще близько 40% допускають незначні фальсифікації на усіх рівнях. Натомість чверть опитаних переконана, що в їхньому місті/селі фальсифікацій не буде.

При цьому, 15% респондентів позитивно ставляться до ситуації, коли під час виборів деякі політики допомагають матеріально виборцям. 31% займають нейтральну позицію у цьому питанні. 51% проти такого виду агітації. Більш прихильно до роздачі допомоги кандидатами ставляться бідніші опитані.

Опитування серед мешканців Житомирської області соціологічна група «Рейтинг» проводила в рамках проекту «Портрети регіонів». Загалом у дослідженні, здійсненого за методом особистого інтерв’ю, взяло участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами опитування соціологічної групи «Рейтинг» більше 60% жителів Житомирської області відчувають себе щасливими і вважають Росію країною-агресором.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори рейтинг опитування  
Матеріали по темі