Влада

Про що розповідали президент та почесний патріарх ПЦУ житомирянам, які прийшли подивитися на Томос

17 January 2019, 16:57

Президент Петро Порошенко разом із патріархом Філаретом 17 січня привезли до Житомира Томос. Взяти участь у подячному молебні з цієї нагоди у Свято-Михайлівському кафедральному соборі зібралися тисячі вірян та представники духовенства Житомирської єпархії ПЦУ. Останні молилися за єдність України, мир та об’єднання українського православ’я. Опісля спільної молитви патріарх Філарет та Петро Порошенко звернулися до людей.

«Ми сьогодні зібралися для того, щоб подякувати Господу, що він привів нас нарешті до визнання нашої автокефальної єдиної помісної церкви. Але об'єднання буде цього православ'я тоді, коли ми будемо самі єдиними, тобто, якщо об'єднана Українська православна церква буде єдиною, міцною, то тоді до неї будуть приєднуватись. А якщо у нас всередині буде розбрат, то до такої церкви приєднуватись не будуть, тому наше завдання: по-перше, зберігати єдність об'єднаної Української православної церкви, а з другого боку - продовжувати об'єднання всього українського православ'я. Якщо хто не хоче належати до української церкви, то повинен чесно сказати і не тільки сказати, а й визначитися, що він належить до Російської православної церкви. Як держава нам заявляє, і справедливо заявляє, що рівне ставлення буде до всіх. Але ми, українці, повинні служити українській державі, нашому народу і нашій церкві, і не служить нашому ворогові, який вбиває на сході наших синів і дочок», - говорить почесний патріарх ПЦУ Філарет.


«Це документ, який з благословення Його Святості, Його Блаженства сьогодні прибув у Житомир, і кожний може подивитися на нього. Цей документ має не менш важливе значення для держави, для українського народу, ніж Акт проголошення державної незалежності України в 1991 році. Ще на початку 2018 року, ще рік тому, мало хто вірив, що це можливо, слово «Томос» ніхто не знав. Наші вороги були переконані, що неможливо, але з Божого благословення – це відбулося. І українцям більше не треба питати, коли вони заходять до храму Божого, а який це патріархат, бо церква українська. Вже сьогодні, ми маємо десятки нових парафій по всій Україні і кожного дня все нові і нові, які приєднуються до нової церкви. І я дякую за сміливість, мужність і мудрість», - каже президент України Петро Порошенко.

Наостанок, вихованці недільної школи Свято-Михайлівського кафедрального собору заспівали колядки та щедрівки. По завершенні заходу віряни стали шикуватись у черги, аби доторкнутися до Томосу, почитати його та сфотографуватися поруч із ним. Дехто, навіть, отримав благословення від самого патріарха Філарета, коли той виходив із храму.

Фоторепортаж про те, як кілька тисяч житомирян прийшли до Свято-Михайлівського кафедрального собору, щоб побачити Томос, можна переглянути тут

Як повідомляв Житомир.info, 17 січня 2019 року до житомирського Свято-Михайлівського кафедрального собору президент привіз Томос про автокефалію Православної церкви України. Президент України пообіцяв захищати парафії та священиків, які переходять до ПЦУ. Після цього Петро Порошенко по дорозі до Бердичева заїхав у Станишівку. На бердичівському полігоні відбулося вручення оновленого прапору Сил спеціальних операцій ЗСУ, який отримав командувач ССО генерал-лейтенант Ігор Луньов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Томос Порошенко Філарет Свято-Михайлівський собор  
Матеріали по темі