Здоров'я

Лікар житомирської амбулаторії розповіла, кому може зашкодити купання на Водохреще

18 January 2019, 14:20

У суботу, 19 січня, православні відзначатимуть Водохреще. Однією із головних традицій свята є пірнання в ополонку. Люди вірять: занурюючись цього дня у крижану воду, очищають тіло від хвороб, а душу від гріхів. Втім, фахівці застерігають: долучаючись до такого зимового купання, варто зважати не тільки на християнські звичаї, а і на стан свого здоров’я. За роз’ясненнями, кому можна пірнати у крижану воду, а кому такі купання не тільки не принесуть користі, а і зашкодять здоров’ю, ми звернулись до житомирського лікаря з амбулаторії загальної практики Ірини Замкової.

«Для того, щоб це було корисно і приємно, потрібно обов’язково звернути увагу, в першу чергу, на стан своє здоров’я. Ми рекомендуємо перед такою процедурою, як купання у крижаній воді, в першу чергу звернутися до сімейного лікаря, щоб визначити покази або протипоказання. Є перелік захворювань при яких категорично забороняється купання у крижаній воді: судинно-серцеві захворювання, підвищений артеріальний тиск, проблеми з нервовою системою, захворювання нирок, шкірні захворювання – те, що може бути небезпечним при контакті з водою або при переохолодженні», - розповідає завідуюча амбулаторією загальної практики – сімейної медицини №13 Ірина Замкова.


Однак не лише дорослі йдуть на водохресні купання, а і діти. У такому разі, каже пані Ірина, батьки мають зважити усі «за» і «проти».

«Тому що дитячий організм має особливості. Пов’язано це з нестабільною роботою нервової системи, та підшкірним шаром у дитини. Ризик: розвиток гострих респіраторних захворювань, пневмонії, менінгіти, проблеми з нирками. Якщо батьки вже наважилися купатися з дитиною, то вона має бути абсолютно здорова, не має бути ознак гострих респіраторних захворювань. Дитина має бути привчена до методів загартовування, привчена до холодної води. В домашніх умовах можна знижувати поступово температуру води під душем, щоб дитина була ознайомлена з таким методом загартовування. Обов’язково при купанні дитина повинна бути під наглядом батьків. Дитина має бути в воді при зануренні не більше секунди. Тобто, занурилися і одразу на берег розігріватися та одягатися», - пояснює лікарка.

Для тих, хто все ж наважується на занурення, лікарка радить дотримуватись елементарних правил безпеки.

«За день до занурення повинен бути гарний відпочинок, сон. Удень занурення, за півтори години, людина має поїсти, не можна бути голодним. Ніяких алкогольних напоїв, адже алкоголь не зігріває, а навпаки, дає підвищену тепловіддачу і ускладнення на серцево-судинну систему. Перед тим як зануритися, потрібно розім’ятися, розігрітися, а вже потім пірнати. Опісля занурення, людина має швиденько витертися, вдягнутися, одяг повинен бути зручний, без застібок, і треба зігрітися теплими напоями, бажано трав’яними чаями», - радить завідуюча амбулаторією загальної практики – сімейної медицини №13 Ірина Замкова.

Нагадаємо, синоптики розповіли про погоду на Водохреще у Житомирі: буде хмарно з проясненнями, без істотних опадів, температура повітря – від 0 до 2 градусів морозу.

Як повідомляв Житомир.info, 19 січня 2019 року в житомирському гідропарку відбудеться освячення води в річці Тетерів з наступним традиційним купанням в ополонці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Водохреще купання занурення лікар Замкова  
Матеріали по темі