Економіка

У Житомирській міській раді детально пояснили, як саме проходитиме монетизація житлових субсидій

28 January 2019, 14:05

Як проходитиме монетизація субсидій у грошовій формі протягом 2019 року, під час брифінгу 28 січня розповіли у Житомирській міській раді. Фахівці управління соціального захисту розповіли, які саме нововведення передбачені новою постановою Кабінету Міністрів, які додаткові дані потрібно надати та чи можна буде використовувати зекономлені кошти на власний розсуд.

Монетизація субсидій, відповідно до оновленої постанови Кабміну, проходитиме в три етапи.

«Урядом 27 грудня 2018 року внесено зміни в постанову Кабінету Міністрів №1176, зміни до положення про порядок надання населенню субсидій. Цими змінами визначено три етапи впровадження монетизації. Перший етап буде запроваджено в січні, а саме з 1 січня 2019 року, і буде стосуватись тієї категорії отримувачів субсидії, які звернуться за нею вперше. Другий етап буде запроваджено з травня 2019 року, і він буде стосуватись тих отримувачів субсидії, які будуть отримувати субсидію в неопалювальний сезон 2019 року. І третій етап буде запроваджено з першого жовтня, і це буде охоплено 100% отримувачів субсидій», - розповідає начальник управління соціального захисту населення Корольовського району Наталія Живанюк.


В першу чергу пакет документів для нарахування субсидій необхідного подати тим категоріям громадян, які раніше їх не мали.

«З першого січня дійсно запроваджено виплату субсидій у вигляді монетизації в грошовій формі. Для того, щоб подати документи (заяву та декларацію за новим зразком), по-перше, необхідно заявнику в обов’язковому порядку мати свій персональний мобільний телефон, так як це передбачено нашою заявою для подальшої співпраці з Ощадбанком. Для призначення субсидії з 1 січня 2019 року потрібно надати практично такий же пакет документів. Якщо раніше невикористані кошти повертались до державного бюджету, і ми про це знаємо, бо було багато звернень, що була переплата в опалювальний період, а в неопалювальний період вже немає, і ці кошти були повернуті житлово-комунальними підприємствами до бюджету, то наразі цього не буде. Ці кошти залишаються на поточних рахунках одержувачів субсидій, і це є позитивна зміна. Це стосується тих, хто економно споживає. Це також стосується тих людей, хто звернеться із заявою на проведення монетизації субсидій в грошовій формі», - розповідає начальник відділу соцдопомог управління соцзахисту Корольовського району Лілія Процюк.

В іншому ж вимоги щодо категорії громадян та необхідного пакету документів залишились без змін.

«Порядок нарахування субсидій - незмінний. Правила, які були чинні з травня, з жовтня, вони залишаються. Хто має право на субсидію, а хто не має - чітко прописано. Основна маса людей, яка на сьогодні не отримує субсидію - це особи, які офіційно не працюють, і їм субсидія не може бути призначена. Також субсидія не призначається за наявності заборгованості понад 340 гривень, придбання на суму понад 50 тисяч, або набуття в інший законний спосіб майна, наявність у володінні транспортного засобу, з дати якого минуло менше п’яти років, тобто, всі ті правила, що були з травня минулого року, вони всі залишаються. Нового в порядку нічого немає. Єдине, буде трохи змінений механізм. Ми, як нараховували субсидії, так і нараховуємо, подаємо реєстри на Мінсоцполітики, Мінсоцполітики подає наші реєстри на Ощадний банк України, надавачі послуг надають реєстри про нарахування за житлово-комунальні послуги також на Ощадний банк, Ощадбанк списує субсидійні кошти зі спецрахунку, повідомляє особу шляхом СМС повідомлення, для чого і потрібен особистий номер мобільного телефону. Буде приходити СМС, що з вашого рахунку знята така-то сума, вам потрібно доплатити таку суму. Таким шляхом, людина буде знати, що їй потрібно доплатити. Наприкінці опалювального періоду зекономлені кошти будуть переводитись на поточні рахунки і людина буде вже їх використовувати на власний розсуд», - каже в.о. начальника управління соціального захисту населення Богунського району Наталія Дехтярьова.

Нагадаємо, 24 січня 2019 року сайт Мінсоцполітики повідомив, що міністр соціальної політики України Андрій Рева прогнозував подальше паралельне функціонування безготівкової і готівкової моделі надання субсидій.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2018 року Мінсоцполітики повідомляло про підготовку до монетизації субсидій. Перший етап монетизації субсидій вже розпочався. 672 жителі області, які вперше звернулися за субсидією, вже отримуватимуть допомогу за іншим механізмом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: субсидія монетизація відшкодування Живанюк Процюк Дехтярьова  
Матеріали по темі