Здоров'я

У житомирській амбулаторії розповіли, як перевірити імунітет на стійкість до кору

13 February 2019, 16:33

У Житомирі не вщухають розмови щодо спалаху кору. Адже хвороба вкладає на лікарняні ліжка не лише дітей, але й дорослих. Єдиною і безальтернативною зброєю проти хвороби лікарі називають вакцинацію, закликаючи людей щеплюватись. Втім, не всі мають підтверджуючі записи у медкартці про вакцинації, або ж не пам’ятають взагалі - вакцинувались вони чи ні. У яких випадках таким людям варто робити щеплення від кору, а коли ні, та як можна визначити свій вакцинальний статус, якщо немає відповідної довідки. Відповіді на запитання шукаємо разом із заступницею головного лікаря «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Людмилою Зайцевою.

«Якщо людина чітко знає і документально зафіксовано, її статус відомий - такій людині вакцинуватись не потрібно. Якщо є офіційно задокументовано, що людина перехворіла кором, теж такій людині вакцинувати не потрібно. Що говорить наказ: якщо людина не знає свій вакцинальний статус і не знає перехворіла вона чи ні, то таке населення до 30 років може вакцинуватись. Якщо це старше населення, то є групи ризику. До груп ризику відносяться: медпрацівники, освітяни, військовослужбовці. Такі люди, якщо не знають свій імунологічний статус, вони вакцинуються незалежно від віку», - розповідає заступник головного лікаря ЦПМСД Людмила Зайцева.


Разом із тим, Людмила Зайцева додає: навіть якщо вакцина вводиться повторно, вона не зашкодить організму. Між іншим, каже лікар, щеплення безкоштовне і за вакцину не доведеться сплачувати.

«Вакцина комбінована, входить три захворювання: кір, краснуха, паротит. Наказ чітко пише, якщо людина перехворіла одним чи двома захворюваннями, які входять до вакцинації - це не є протипоказом до введення вакцини. Тобто, лишньої дози і ускладнень для організму не буде», - додає заступник головного лікаря ЦПМСД.

Якщо ж бажання вакцинуватись немає, однак думки про хворобу та страх підхопити її не полишають, дізнатись чи є імунітет до інфекції можна. А саме, завдяки спеціальному аналізу крові. Втім за нього вже доведеться заплатити. Позаяк, в амбулаторіях його не роблять.

«Аналіз крові на імуноглобуліни до кору, і визначити, хворіли ми, чи вакцинувались. Лабораторні обстеження, які ми робимо - це загальний аналіз крові, на цукор, холестерин, наразі там імуноглобуліни не входять. Тобто, сімейний лікар може дати направлення, а пацієнт обирає, в яку клініку звернутись, аби зробити цей аналіз. Кір дуже подібний до вірусних інфекцій і якщо людина є у вогнищі ми направляємо – чи є антитіла до вірусу, то у межах 50 - 51 грн», - каже заступник головного лікаря ЦПМСД Людмила Зайцева.

Нагадаємо, у житомирській лікарні пояснили, коли хворих на кір ушпиталюють, а коли лікують амбулаторно.

Як повідомляв Житомир.info, 1 лютого 2019, у зв’язку із ускладненням епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на кір у Житомирі вирішили не приймати до житомирських закладів не вакцинованих від кору, про механізм заборони допуску невакцинованих дітей до навчання тут. З початку січня в Житомирі від кору вакцинували 4252 дитини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зайцева амбулаторія кір щеплення імунітет  
Матеріали по темі