Політика

Не голосуйте за гречку та гроші, і тоді матимемо справедливу владу, – омбудсменка із захисту виборчих прав у Житомирській області

20 February 2019, 15:10

Представники Громадянської мережі Опора 20 лютого розповіли про екватор виборчої кампанії, агітаційну активність кандидатів та зафіксовані порушення щодо її ведення в Житомирській області.

«Значне зростання активності кандидатів. Кандидати почали відвідувати районні центри, їхні зустрічі почали ставати довшими. Вони почали працювати безпосередньо з виборцями, трудовими колективами, установами, освітніми, медичними закладами, проводять зустрічі на вулицях. Білборди регулярно оновлюються. Ті, що були з політичною рекламою, замінюються передвиборчою агітацією, яка оплачується з виборчих фондів. Також, ми бачимо збільшення кількості наметів, вуличної роботи та кампанії від дверей до дверей, особливо у сільській місцевості, в райцентрах. Не спадає активність роботи і в інтернеті, соціальних мережах», - розповідає координатор громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Тарас Чмут.


Наразі найпоширенішим порушенням є агітація без вихідних даних, - розповідає Тарас Чмут. За його словами, у такому разі агіткампанія може фінансуватися не з виборчого фонду кандидата, а з «сірих» коштів.

«По всіх цих випадках пишуться відповідні звернення та заяви до поліції», - говорить Тарас Чмут.

«Було виявлено 39 фактів пов’язаних з можливим порушенням виборчого законодавства. За результатами розгляду, шість з них було внесено до єдиного реєстру державних розслідувань, по 11 було складено адмінматеріали щодо осіб, які розміщували та проводили у невідповідності умов агітацію», - додає заступник начальника ГУНП України в Житомирській області Артем Лисогор.

Аби справи доходили до суду, винні були покарані й в подальшому подібних порушень не траплялось, за цим слідкуватимуть омбудсмени із захисту виборчих прав. На Житомирщині за омбудсмена пані Світлана Пантюхіна. Остання застерігає майбутніх виборців, не вестися на підкуп та не продавати свій «голос». Якщо не з моральної, то хоч із правової точки зору.

«У світлі останніх заяв МВС: агітатори, спостерігачі або члени виборчих комісій, які отримуватимуть додаткові кошти від штабів кандидатів, або партій - відповідатимуть за ст. 160 «Підкуп виборців». Може бути як штраф, так і від 3 до 5 років ув’язнення. Відповідає тепер і той, хто приймає якусь винагороду, і той хто надає чи то гроші, чи то продуктові набори, або інші блага. Наприклад, полагодити будинок, надати якесь обладнання для чогось. Будьте чесними, не голосуйте за гречку, гроші і тоді ми матимемо справедливу владу, ту на яку ми могли б розраховувати», - каже громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Світлана Пантюхіна.

Нагадаємо, 19 лютого у Житомирі відбулося перше засідання окружної виборчої комісії.

Як повідомляв Житомир.info, Центральна виборча комісія зареєструвала 44 кандидати в президенти та відмовила у реєстрації 47 особам. 18 лютого ЦВК затвердила склад шести окружних виборчих комісій Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА Чмут Лисогор Пантюхіна вибори  
Матеріали по темі