Політика

У Житомирській області створили онлайн-базу журналістів, щоб на виборчі дільниці не потрапляли люди з фейковими посвідченнями

21 March 2019, 14:39

У Житомирській області створили базу журналістів, аби на дільниці у день виборів президента України, 31 березня, не потрапляли псевдокореспонденти.

Така база була створена у рамках проекту Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини «Інформаційно-моніторингова кампанія виборів-2019 у Вінницькій та Житомирській областях». Проект у Житомирі був презентований 21 березня.

Представляючи проект, керівник Житомирського прес-клубу Ірина Новожилова зауважила, що випадки, коли на виборчі дільниці приходять люди з фейковими журналістськими посвідченнями, непоодинокі.

«Моніторинговий компонент передбачає створення бази журналістів, які реально працюють у регіональних засобах масової інформації, адже під час минулих виборів були прецеденти: журналісти, які працюють у ЗМІ, приходять, реєструються, а поряд з ними – маса людей, які не є журналістами та використовують фейкові посвідчення», – зазначила Ірина Новожилова.

Один з виконавців проекту, регіональний представник Інституту масової інформації у Житомирській області Тарас Боросовський, який займається базою журналістів, зауважив, що фальшиві посвідчення працівника ЗМІ можуть використовуватись з метою різноманітних провокацій у день виборів.

«База допоможе максимально забезпечити підтримку журналістів у день виборів. В Україні онлайн-ЗМІ не завжди працюють в юридичного полі та не усі мають відповідний статус. Прогалину у законодавстві будуть використовувати багато нечесних людей, що ставлять ціллю заробляння на посвідченнях журналіста, використання статусу журналіста для силового сценарію на виборах чи інших провокацій. Ця створена онлайн-база регіональних журналістів у Житомирській і Вінницькій областях допоможе показати те, що ЗМІ, зареєстровані в регіоні, працюють у правовому полі. Також це сприятиме максимальному висвітленню поточних виборів зі сторони як окружних виборчих комісій, так і дільничних виборчих комісій, щоб не виникало ситуацій, коли голова чи член комісії, не володіючи законодавством, заважає журналісту працювати у день виборів», – каже Тарас Боросовський.

Він також нагадав, що посвідчення журналіста дозволяє його власнику носити травматичну зброю. Аби мати таку можливість, люди нерідко купують посвідчення.

«Є громадська організація «Журналісти проти корупції». Так от років три тому був ряд публікацій про те, що ця ГО зареєструвалася як всеукраїнська, створила підрозділи в областях і продає посвідчення. Наявність посвідчення журналіста дає право на носіння травматичної зброї, для цього його якраз часто використовують», – зазначив Тарас Боросовський.

Також у рамках проекту під час виборчої кампанії-2019 буде проводитися моніторинг місцевих засобів масової інформації – і електронних, і друкованих.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 21 березня 2019 року територіальними органами Національної поліції зареєстровано 3,5 тисяч заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом, за вказаними фактами розпочато 189 кримінальних проваджень, складено 17 протоколів про адміністративні правопорушення, вчинені в період передвиборчої кампанії, та відкрито три кримінальних провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори голосування  
Матеріали по темі