Фоторепортаж

Напівзруйновані склепи, понівечені могили та кістки на Лютеранському кладовищі в Житомирі. Фоторепортаж

28 March 2019, 14:03

Наприкінці XVIII початку XIX століть в Житомирі з'явилося декілька великих міських кладовищ для громад різних конфесій: католицьке (Польське), Лютеранське, Російське православне кладовище, Єврейське, Чеське, Старообрядницьке. Щороку більшість з цих кладовищ потерпає від рук вандалів, адже відвідувати та прибирати могилки, яким більше сотні років, практично немає кому.

Розбиті надгробки, понівечені могили, закинуті й напівзруйновані склепи, кістки – саме у такому стані зараз знаходиться Лютеранське кладовище у Житомирі.

Зазначимо, що на Лютеранському кладовищі покоїться бабуся Святослава Ріхтера Єлизавета фон Райнке, генерал від інфантерії Микола Оттович Дуве, відомий в дореволюційні часи житомирський лікар Генріх Натт, відомий меценат і художник барон Іван Максиміліанович де Шодуар. До речі, надгробний пам'ятник генералу Дуве ліпив скульптор Григорій Олишкевич - автор пам'ятника Пушкіну на Старому бульварі.

Нагадаємо, у квітні 2016 року учні №16 школи долучилися до прибирання Лютеранського кладовища: прибрали сміття, побутові та будівельні відходи.

Як повідомляв Житомир.info, у ХІХ столітті в Житомирі поруч з Католицьким цвинтарем з’явилось Лютеранське кладовище.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Лютеранське кладовище склепи могили  
Матеріали по темі