Місто

Учні житомирської школи власноруч очистили закинуте старовинне лютеранське кладовище

18 April 2016, 17:10

Розбиті надгробки, понівечені могили та закинуті склепи – у такому стані зараз знаходиться міське лютеранське кладовище. Це 200-літнє місце поховання навіть не відображено на мапах – юридично цей цвинтар зник ще за часів радянської влади.

«Кладовище через відсутність нащадків, людей, які приходили і доглядали за могилами, через відсутність самої німецької спільноти, які жили у Житомирі, кладовище визнали недієздатним, тут вже не ховали і воно підлягало ліквідації», – каже пастор німецької євангелічно-лютеранської церкви Житомира Віктор Целінко.

Впритул до лютеранського цвинтаря знаходиться польське кладовище, а також гаражний кооператив та приватна забудова. Знайти його складно, але тут поховані відомі особистості – прабабуся видатного піаніста Святослава Ріхтера, барон де Шодуар та інші. За словами пастора, два роки тому зрозуміти, що тут знаходиться старовинний цвинтар було неможливо – усе було захаращено, до ладу це місце привели діти.

«Хащі, зарості, звалище, смітник, побутові відходи, будівельні відходи. Все, що ми тільки могли потягнути, зачепивши граблями. Навіть влітку діти приходили. Чесно кажучи, дивуюся, але дякую їм за те, що вони мають таке бажання привести цей цвинтар до ладу», – каже заступник директора ЗОШ №16 Алла Виговська.

«Якось трошки соромно за своє місто, за свою націю, тому що в Європі такого немає, що наше кладовище в прибраному стані, а тут ми так зневажаємо і викидаємо сміття», – додає учениця 10 класу ЗОШ №16 Вероніка Терещук.

Про повернення цвинтарю юридичного статусу та належного вигляду говорили у міській раді на круглому столі з нагоди Міжнародного дня пам’яток та визначних місць. Вражені роботою учнів, депутати пообіцяли допомогти у відновленні кладовища.

«Якщо ми, теперішній депутатський корпус, цього не зробимо, то мені буде соромно і тому ми зробимо. Подамо депутатський запит про вирішення цього питання про землевідведення, Матвій Володимирович нам допоможе і німці підключаться, коли побачать наші певні реальні кроки і дякую вам, дітям, що ви таке робите», – каже депутат міської ради Геннадій Махорін.

В першу чергу у міської влади просять зробити землевідведення та огородити кладовище парканом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі