Політика

У Житомирі другий тур під загрозою: треба добрати 370 кандидатур до складу ДВК, які недодав штаб Порошенка

12 April 2019, 16:20

Житомирська окружна виборча комісія може до другого туру виборів не сформувати всі 106 дільничних комісій.

Про це Житомир.info 12 квітня повідомила член ОВК округу №62 (Житомир) Тамара Яремчук, яка представляє кандидата Петра Порошенка і була секретарем окружної комісії під час першого туру виборів.

«Від кандидатів мали подати кандидатури до складу ДВК, сьогодні останній день подання, і 15 квітня ми маємо сформувати дільничні комісії. Від Зеленського дали всі 797, а від Порошенка дали лише 424 і все. Тепер нам треба набрати ще 370 осіб. Якщо люди хочуть, то нехай вони до нас приходять. Ми вже сотню набрали і треба ще майже 300 осіб набрати», - розповіла член ОВК.

Бажаючі стати членами дільничних комісій можуть звертатися з 9:00 до 18:00 до понеділка, 15 квітня, в окружну комісію округу №62, яка знаходиться на першому поверсі Житомирської міської ради (майдан Корольова, 4/2).

«Не хочеться зірвати вибори, бо якщо кандидат не подав необхідну кількість, то ОВК має сама добрати. Якщо не наберемо достатньої кількості осіб, то не сформуємо комісії. Я не знаю, що далі, ми ніколи не стикалися з такою ситуацією, це вперше таке. Я думаю, що ЦВК не прийме від нас склад ДВК без необхідної кількості, і тоді частина дільниць не буде сформована, вони не зможуть працювати, і вибори будуть під загрозою», - наголосила Тамара Яремчук.

Відповідного до затвердженого Центральною виборчою комісією Плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, кандидат на пост Президента України, довірена особа кандидата на пост Президента України у єдиному загальнодержавному або у відповідному територіальному виборчому окрузі не пізніш як за вісім днів до дня повторного голосування (до 12 квітня включно) має внести до окружної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів Президента України звичайних та спеціальних виборчих дільниць (крім дільниць, утворених на судні, яке в день повторного голосування перебуває у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України) для організації підготовки та проведення повторного голосування (для великих виборчих дільниць по вісім осіб до однієї виборчої комісії від одного кандидата на пост Президента України, для середніх виборчих дільниць – по сім осіб, для малих виборчих дільниць – по шість осіб).

За коментарем щодо недостатньої кількості кандидатур у члени ДВК Житомир.info звернувся до голови обласної організації Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олександра Рабіновича.

«Ми подали стільки, скільки змогли, інших має набирати ОВК, наші юристи кажуть, що це відповідно до законодавства», - пояснив Олександр Рабінович, посилаючись на ч.12 ст. 85 закону про вибори президента:

У разі, якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної окружної виборчої комісії у строки, передбачені частиною шостою цієї статті, Центральна виборча комісія формує склад окружної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною п’ятою цієї статті, за поданням Голови Центральної виборчої комісії на підставі пропозицій членів Центральної виборчої комісії.

У разі якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії у строки, передбачені частиною дев’ятою цієї статті, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії у кількості, визначеній частиною восьмою цієї статті, за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії.

Як повідомляв Житомир.info, в інтерв’ю 5 квітня 2019 року секретар житомирської ОВК №62 Тамара Яремчук прогнозувала проблеми з формуванням дільничних виборчих комісій на другий тур виборів президента, який відбудеться 21 квітня 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори ОВК ДВК  
Матеріали по темі