Політика

Результати національного екзит-полу: новий президент України – Зеленський

21 April 2019, 20:01

21 квітня Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова проводили «Національний екзит-пол 2019» - опитування на виході з виборчих дільниць.

«Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборів. Реалізація проекту проходитиме під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти та експерти. Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні», - повідомляють організатори екзит-полу.

Після закриття виборчих дільниць в день повторного голосування на виборах кандидата на пост президента були оприлюднені результати опитування станом на 18:00 год.: за художнього керівника ТОВ «Квартал 95» Володимира Зеленського проголосували 73,2% виборців, за чинного президента Петра Порошенка – 25,3%, викреслили обох або зіпсували бюлетень - 1,5%.

Застосовувалася методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Суть методики полягає в тому, що під час проведення анонімного опитування замість прямого запитання «Скажіть, за кого Ви проголосували?», респондент сам заповнює паперову анкету, що починається із цього запитання, і вкидає її в скриньку екзит-полу. Крім цього, анкета міститиме запитання про стать, вікову групу, освіту, а також час прийняття рішення, за кого голосувати. При цьому респондента просили заповнити демографічні питання, але зазначать, що це не обов'язково. Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, похибка вибірки не перевищує 3%.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 15 годину явка виборців у Житомирській області склала 44,63%, у Житомирі (округ №62) – 47,85%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори президент  
Матеріали по темі