Здоров'я

​Житомирські лікарі розповіли, як самостійно витягнути кліща та чого варто боятися після укусу

21 May 2019, 16:48

Сезон кліщів розпочато: вже більше місяця до поліклінік Житомира кожного дня звертаються люди, які постраждали від укусів цих комах. Адже ті можуть переносити небезпечні для людського організму інфекції. Аби з'ясувати, яку загрозу несуть ці маленькі комахи та що робити, якщо виявили кліща на шкірі, звертаємось за коментарем до хірурга та інфекціоніста.

«Хвороба Лайма, епідемічний енцефаліт, гарячка Ку, жовта лихоманка. На наших широтах найбільш поширений - бореліоз або хвороба Лайма. Після укусу кліща відразу відбувається зараження, симптоми захворювання проявляються від 7-ї доби і на 21 день. Симптоми, на які має звернути увагу людина - почервоніння в місці укусу, кільцева еритема, загальне нездужання, температура», - розповідає лікар-інфекціоніст Тетяна Поліщук.

Кожен другий кліщ може бути інфекційним, а якщо не лікуватися після укусу, можливі ускладнення, додає лікар.


«Приблизно 60% інфікованих, кожен другий кліщ заражений бореліозом. Тому, після кожного укусу призначається антибіотикотерапія, тому що невідомо, чи він був заражений. Наслідки можуть бути дуже важкі, якщо не лікуватись. Найпоширеніші - ураження нервової системи, суглоби, серце, також можуть бути міокардити, неврити. З березня місяці у нас уже по одному, по два пацієнта приходить саме з такими проблемами», - каже Тетяна Поліщук.

Видаляти кліща лікарі радять за допомогою медичного пінцету чи нитки. Це можна зробити самостійно чи звернутися за допомогою до найближчого травмпункту.

«Зараз основний метод видалення за допомогою нитки. Ми з вами робим петлю, закидаємо її на хоботок кліща, затягуємо, і цією ж петлею ми робимо рух до верху, витягуючи цього кліща. Ні в якому разі його не можна різко відривати. Якщо ми видаляємо його за допомогою спеціального пінцету, ми стискаючи його краї, накладаємо пінцет в районі хоботка кліща і поступовими рухами перпендикулярно до гори, повертаючи в одну, то в іншу сторони, потихеньку витягаємо кліща. Ніколи видалення кліща ми не маємо проводити голими руками, тобто ми завжди маємо себе захистити, чи медичними рукавичками, або за допомогою інших підручних матеріалів, наприклад, тканиною. Якщо ми роздавимо кліща, то у нає також з’явиться ризик інфікуватися», - говорить лікар-хірург Віктор Крошка.

А ось заливати кліща олією не можна. Незважаючи на поширену думку, це не змусить його витягти з рани хоботок.

«Раніше в народі існувала така думка, що кліща обов'язково потрібно полити олією чи маслом, пояснюючи це тим, що кліщ має задихнутися і потім відпасти. Навіть є такі поради, що можна припікати місця укусу і самого кліща, але воно все залишається у минулому, це неправильно. Мало того, що воно неефективно, та ще й завдає шкоди», - додає Віктор Крошка.

До того лікар зауважує: якщо видалити кліща протягом 24 годин, велика вірогідність, що загрози для здоров’я не буде, адже за цей час він не встигне розповсюдити інфекцію по організму .

Якщо кліщ після видалення виявився живим, його можна передати у лабораторію, аби дослідити на наявність інфекцій. Коштує така послуга до 100 гривень.

Про правила, які допоможуть уникнути кліщів під час відпочинку на природі, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кліщ хвороба Лайма бореліоз  
Матеріали по темі