ДОПОМОГА

Житомирянам, які планують пікніки, нагадують про «сезон» кліщів

20 April 2018, 12:18

Плануючи відпочинок на природі, не слід забувати про такого небезпечного переносника збудників захворювань, як кліщі.

Про це 20 квітня нагадав сайт управління охорони здоров’я Житомирської міськради з посиланням на обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини.

«Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами», - нагадують медики.

Живляться кліщі кров'ю людей та тварин. Кровоссання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Нассавшись крові - відпадає самостійно та відкладає яйця у ґрунт. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто залишається непомітним для людини.

Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить у ранку анестезуючу речовину. І тільки через декілька годин виникає почуття болю, у місці укусу з'являється припухлість, свербіння, почервоніння.

«Якщо кліщ все ж таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого травмпункту, які є в кожному районі, місті і працюють цілодобово. За відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: слід змастити кліща олією; повільно видаляти кліща разом з хоботком, розхитуючи його з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно вимити руки з милом, кліща спалити, ні в якому разі не роздушувати», - попереджають фахівці.

Всім особам, у яких були виявлені кліщі, рекомендують щоденно проводити термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі) звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Уникнути укусу кліщів допоможуть наступні правила:

  • при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий, однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;
  • само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
  • місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м;
  • вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;
  • використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти, які можна придбати в аптечній мережі або супермаркетах.

Кліщовий енцефаліт - це природнє вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з ураженням центральної нервової системи, яке може призвести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків. Вірус кліщового енцефаліту зберігається та розмножується в організмі кліща, передається наступним поколінням.

Зараження людини відбувається під час кровоссання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісуванні місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща-збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів. Від хворої людини до здорової це захворювання не передається.

«Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває в середньому 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого різко піднімається температура тіла, до 38-39°С, з'являється нудота, блювання, турбують болі в м'язах шиї, спини, кінцівок. У місці присмоктування кліща з'являється еритема. В подальшому відмічаються симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем. Для лікування призначають імуноглобулін проти кліщового енцефаліту», - інформують медики.

Як повідомляв Житомир.info, цього року українці відпочиватимуть з 28 квітня до 1 травня, а також 6 та 9 травня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: відпочинок кліщ пікнік  
Матеріали по темі