Місто

​У Житомирі за кредитні гроші Світового банку почали заміну 10 кілометрів магістральних водогонів

29 May 2019, 09:14

За кредитні кошти Світового банку методом горизонтального буріння у Житомирі замінюють майже півтора кілометри водогону на вулиці Радоновій. Підрядна організація розділила роботу на декілька етапів, і нова труба діаметром 500 міліметрів буде прокладена тут вже найближчим часом.

Зі слів співробітників житомирського водоканалу, загалом планують замінити майже десять кілометрів магістральних трубопроводів, і ці роботи спрямовані на те, щоб покращити якість води в кранах житомирян. Цей проект розбили на декілька ділянок, і водогін на вулиці Радоновій лише перший із кількох етапів.


«В рамках реалізації розвитку міської інфраструктури в Житомирі запланована реалізація п’яти проектів. Це - п’ятий проект, реконструкція магістральних трубопроводів. В рамках цього проекту ми поміняємо дев’ять з половиною кілометрів магістральних трубопроводів та сім дюкерних переходів. Наступна ділянка, яка піде в нас в роботу, це буде на Чуднівській, потім спуск до річки Тетерів, змінюємо дюкерний перехід, потім йдемо по зарічанських землях, а потім знову виходимо дюкерним переходом біля дитячої лікарні і піднімаємось вверх. Це буде друга ділянка», - розповідає директор з розвитку та капітального будівництва КП «Житомирводоканал» Олександр Гаврилов.

У водоканалі сподіваються, що завершення робіт відчутно вплине на якість води, оскільки підрядники методом санації замінять ділянки водогонів, які пролягають під водою річки Тетерів. Водогони, якими нині вода потрапляє у квартири житомирян, не зазнавали капітальних ремонтів та оновлень ще з 80-х років минулого сторіччя.

«Найважливішим кроком буде те, що ми замінимо сім дюкерних переходів. Щоб ви собі уявили, це трубопровід, який проходить через річку. Він був закладений дуже давно в 70-80 рр. Стан цих дюкерних переходів незадовільний, трубопроводи є частково не герметичними. Є додаткове забруднення води, яка проходить через ці магістральні трубопроводи», - пояснює Олександр Гаврилов.

На підприємстві пояснюють: будівництва самих лише очисних споруд за кредитні кошти Світового банку недостатньо, щоб забезпечити містян якісною водою, бо після очистки вона усе одно потрапить до старих водогонів, які подекуди вже давно пережили максимальний термін своєї експлуатації.

«Головна мета, через яку ми будуємо нові очисні споруди, це можливість очистити воду до найвищого рівня питної якості. Наприклад, на сьогодні стан нашого водосховища не дозволяє нашим очисним спорудам, які були побудовані в 60-х та 80-х роках, справитись із тією якістю води, яка є. А вона, на жаль, дуже сильно погіршується із року в рік. Наші нові очисні споруди будуть розраховані, щоб покрити і більші навантаження. Але разом із тим у нас залишається проблематика старих трубопроводів. Якщо вода тече з незадовільною швидкістю, якщо є постійні пориви, ви не можете забезпечити і задовольнити потреби населення в якісній воді. До цього питання потрібно підходити комплексно. Ми будуємо нові очисні споруди, ми змінюємо трубопроводи. І тільки так ми можемо вирішити питання якісного питного водопостачання. Інший компонент - це енергозбереження. Це будівництво нової насосної станції, а також нової інфраструктури очистки води. Вона буде більш заощадлива по електричній енергії», - каже директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Такий масштабний ремонт та будівництво нових очисних споруд за кредитні гроші потягне за собою підвищення тарифів на воду. Але за кілька років, після повернення коштів кредиторам, ціна піде на спад, прогнозують на підприємстві.

«Це навантаження, але з іншого боку ми рухаємось в зовсім іншу якість води. І за іншу якість води ми маємо платити. До 2033 року тариф буде підніматись, але потім поступово він буде знижуватись, і після 33 року має бути меншим, ніж на сьогодні. Але це без врахування інфляції таінших ризиків. Тому що ми будемо більш енергоефективними, ми будемо більш автоматизовані. Тобто, у нас не будуть такі затрати на ремонтні роботи, на електроенергію, на ручне обслуговування тих процесів, які є сьогодні. І от за рахунок цього тариф має зменшитись», - каже Андрій Нікітін.

Завершити роботи на вулиці Радоновій будівельники планують за два тижні, і одразу будуть готові перейти на наступну ділянку.

Нагадаємо, у водоканалі пояснили, чому в кранах житомирян погіршилась якість води.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2019 року директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін пояснив, як цьогоріч збираються замінити 9,5 км трубопроводу без розкопування вулиць. Водоканал також попередив житомирян про вплив на довкілля під час запланованої реконструкції очисних споруд та водонасосної станції, яку планують провести у 2019-2020 роках.

Про будівництво очисних споруд у Житомирі за 11 млн 857 тис. 953 євро. кредиту Світового банку говорили з директором КП «Житомирводоканал» Андрієм Нікітіним у програмі «Діалоги» на Житомир.info 10 травня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал Житомирводоканал  
Матеріали по темі