Місто

​Директор житомирського водоканалу пояснив, як збираються замінити 9,5 км трубопроводу без розкопування вулиць

6 March 2019, 13:19

На початку квітня 2019 року КП «Житомирводоканал» планує розпочати масштабну реконструкцію водомережі міста. Розпочнуть з заміни основних магістральних мереж, протяжністю 9,5 км, які йдуть від станції другого підйому, та 95% дюкерних переходів. Проте у водоканалі наголошують, що проведення ремонтних робіт не призведе до транспортного колапсу в місті чи незручностей, спричинених розритими протягом тривалого часу дорогами.

Про це 6 березня на засіданні виконавчого комітету розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін під час розгляду питання «Про звільнення від сплати за надання контрольних карток на порушення благоустрою».

«Реконструюються основні магістральні мережі – 9,5 км. Це звісно не всі, але мова йде про ті мережі, які живлять наше місто і виходять з другого підйому водоканалу. Перша ділянка – це вулиця Чумацький Шлях, Родонова, Іоана Павла ІІ, Західна. Друга ділянка – це найбільший трубопровід нашого міста, діаметром 1200 мм, з залізобетону, дуже складний водопровід в аварійному стані. Він йде в основному по вулиці Каховській, на цій ділянці багато дюкерних переходів, про які згодом. Третя ділянка йде по вулиці Чуднівській, повертає на провулок Нагірний, через дюкерний перехід переходить на землі Зарічанської сільради і повертає через дюкерний перехід по вулиці Шевченка. Наступна ділянка – водопровідна мережа, яка йде по Сквирському шосе, де також доволі поганий стан. Також реконструюватимуться окремі дюкерні переходи, які не йдуть разом з основними ділянками. Хочу зауважити, що майже всі – 95% дюкерних переходів будуть реконструйовані – це ті переходи, які йдуть під річкою. Важливо їх реконструювати, бо коли там стається аварія, її складно виявити і складно ремонтувати. Тому дуже важливо це зробити саме зараз», - розповів Андрій Нікітін.

Він також акцентував увагу присутніх на основних методах, які будуть застосовуватись під час реконструкції водомережі. Більшість з них дасть змогу мінімально порушувати благоустрій та дозволить зберегти асфальтне покриття вулиць.

«Основні методи - це санація трубопроводу, прокладка труби в трубі, метод горизонтально направленого буріння, коли не порушується асфальтне покриття, а буріння відбувається по горизонталі, щоб прокласти новий водопровід поруч зі старим. Відкрита траншейна прокладка трубопроводу, переважно, проходитиме по полях на території Зарічан. Для санації та горизонтального буріння дійсно потрібно буде робити невеличкий котлован. Тобто, якщо труба проходитиме по вулиці, то буде розкопано невеличку ділянку для того, щоб стала техніка, але це не вся вулиця», - зауважив директор «Житомирводоканалу».

Розпочати ремонті роботи комунальники планують уже на початку квітня, а завершити заплановану реконструкцію мереж – до кінця 2020 року.

Нагадаємо, реконструкцію водопровідних мереж великого діаметру у Житомирі проводитиме україно-корейський консорціум, компанія «КСМ ГРУП» за кошти Світового банку.

Як повідомляв Житомир.info, водоканал попередив житомирян про вплив на довкілля під час запланованої реконструкції очисних споруд та водонасосної станції, яку планують провести у 2019-2020 роках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал реконструкція Нікітін ремонт водопровід труба дюкер  
Матеріали по темі