Місто

Як на оптовому ринку в Житомирі перевіряють овочі та фрукти на «безпечність»

5 June 2019, 15:29

З початком літа настає й час овочів та фруктів. Соковиті, яскраві та запашні на перший погляд, але чи безпечні для вживання. Перевірити це йдемо до лабораторії одного із найбільших оптових ринків Житомира – торговельного майданчика «Східний», більш відомого, як «Малинський». Завідувачка лабораторією Тетяна Матвійчук розповідає: лабораторія атестована, сертифікована та працює за встановленими держстандартами. Тому тут пильно слідкують за якістю продукції, виставленої на прилавках ринку. До прикладу, ось цей асортимент овочів якраз досліджують на нітрати. Для цього використовують високочутливий прилад – іономір.

«Натирається продукція, і для того, щоб її дослідити потрібно привести в рух іони, кашку, яку ми натерли. Потім додаємо галуни і досліджуємо. Цього року багато продукції проходить без перевищення, продукція майже чиста. Є незначні перевищення. Кабачки при нормі 400 показують 460. Буряки при нормі 1400 показують 1500, перевищення. Також 1300, це норма. В капусті цього року у нас перевищення не було. Капуста поступає чиста, огірочки чисті», – розповідає завлабораторією ветеринарно-санітарної експертизи №6 торговельного майданчика «Східний» Тетяна Матвійчук.


Якщо ж говорити за ягоди та фрукти з кісточками, то їх на вміст нітратів зазвичай не перевіряють, зазначає пані Тетяна. Втім, додає: це не про їхню лабораторію.

«Ми перевіряємо, адже люди просять, і багато людей хочуть знати, чи там є нітрати. Так, перевищення були. Якщо ми користуємось допустимими рівнями нітратів у фруктах – 60, то у полуниці були і 80, і 70. Зараз вже 30, 20, в межах норми», – говорить Тетяна Матвійчук.

Майстер-клас із перевірки черешні на радіологію влаштовує ветсанексперт Юрій Шалаєв. Щоб результат був точним, лікар робить додаткові зважування досліджуваної черешні та береться за розрахунки по спеціальній формулі. І от вердикт.

«Вміст цезію 137 в черешні, що є в межах норми», – роз’яснює ветсанексперт Юрій Шалаєв.

За результатами досліджень, лабораторія видає продавцям, підприємцям експертні висновки. Якщо у продуктах не перевищений вміст нітратів та інших показників, товар допускають до продажу. У іншому ж разі товар вилучають – й подекуди не без інцидентів.

«Люди не розуміють, що дія нітратів не відбувається зараз. Іде накопичення в організмі, перетворення нітратів і вже потім вони дають небажаний результат для організму людини. Тому у нас відбуваються вилучення, відбуваються вилучення і з криками, і зі скандалами. Але наше завдання у тому, щоб дослідити продукцію і не допустити у реалізацію продукції з перевищеним вмістом нітратів», – зазначає завлабораторією ветеринарно-санітарної експертизи №6 ТМ «Східний» Тетяна Матвійчук.

Йдемо до самих яток та продавців. Останні без зайвих запитань та нарікань показують експертні висновки, що підтверджують якість продукції на прилавках, рекламуючи свій товар. Мовляв, пропонують свіжий, якісний товар та ще й за вигідними оптовими цінами.

«Оптові ціни на помідори – високорослі 29 грн, буряк 22 грн, кабачок, якщо оптом, 7 грн, у роздріб 8 грн, огірок 12-13 грн», – говорить продавець Тимур.

«Полуниця із Закарпаття, вартість 40 грн», – каже продавець Роман.

Імпортні фрукти дорожчі, і то не дивно, говорить підприємець Олександр. Адже українських персиків поки іще немає, а от черешні з-за кордону таки смачніші.

«Черешня смачна, імпортна, з Греції. На сьогодні 80 грн. Абрикоси іспанські, персики, нектарин також є грецькі. Абрикоси – 60 грн», – рекламує свій товар продавець Олександр.

Де, які та за якими критеріями купувати свіжі овочі й фрукти – вибір кожного. Однак ветсанексперти радять при покупці звертати увагу на зовнішній вигляд продукту, його розмір, запах і, звичайно, не забувати ретельно промивати придбане під проточною водою.

Нагадаємо, на ринки Житомирської області у травні надійшло більше 23 тонн ранніх овочів, до продажу не допустили більше 4 т.

Як на Житньому ринку в Житомирі перевіряють овочі на вміст нітратів, дивіться у відеосюжеті від 20 квітня 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, з березня 2019 року на ринки Житомирської області надійшло 2622 партії ранніх овочів. Кожна – була досліджена, і у 20% було виявлено відхилення за вмістом нітратів. Продукція недопущена до реалізації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: продукти ринок нітрати лабораторія Малинський ринок  
Матеріали по темі