Суспільство

Ми занадто добре знаємо ціну війни, аби не знати ціну миру

10 May 2008, 07:48

63 роки відділяє нас від тих травневих днів, коли відгриміли останні залпи Великої Вітчизняної війни. Та час не може применшити  подвиг народу, який відстояв свободу, честь і незалежність нашої Батьківщини. Свято Перемоги в нашій історії є найвеличнішим і одночасно найскорботнішим. Найвеличнішим тому, що на полях битв минулої війни народ зумів здійснити те, чого не змогла зробити жодна із країн світу – розгромити і знищити фашизм. Найскорботнішим тому, що це була  найстрашніша,  найжорстокіша в історії людства війна з багатомільйонними жертвами, невичерпними стражданнями,  безмежним людським горем.

Перемога виборювалась на усіх  фронтах від Баренцового до  Чорного моря, в партизанських загонах і  підпіллі, кувалась надлюдськими  зусиллями трудівників тилу. Вона була одна на  всіх і ніхто не стояв за ціною.

Урочиста тиша панувала в актовій залі УМВС України в Житомирській області 8 травня. Ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, близькі та рідні воїнів, працівники органів внутрішніх справ – усі зібралися напередодні Дня Перемоги, щоб найжорстокіша та найстрашніша сторінка в історії людства – Друга світова війна – не стала для прийдешніх поколінь невідомою.

На урочистості в УМВС завітали й представники влади. Зокрема, голова обласної ради Віталій Француз привітав присутніх зі святом від імені голови облдержадміністрації та всього депутатського корпусу облради, вручивши ветеранам цінні подарунки.

Зі словами вдячності та поваги до ветеранів Великої Вітчизняної війни звернувся начальник УМВС України в Житомирській області Валерій Присяжнюк. Він зазначив, що саме фронтовикам, партизанам і підпільникам протягом 1941-1945 років довелось пізнати  всю гіркоту  відступів і  радість  перемог. Саме вони та їхні однополчани звільняли тисячі наших міст і сіл від окупантів, несли визволення народам Європи. Це вони завершили свій славний ратний шлях у поверженому Берліні, а після перемоги віддали десятки років боротьбі з правопорушеннями і злочинністю в органах внутрішніх справ.

 

 

 

 

Усіх запрошених ветеранів Великої Вітчизняної війни та органів внутрішніх справ було нагороджено грошовими преміями. Пісні воєнних літ у виконанні солістів оркестру Управління щемливими спогадами звучали для учасників тих подій. Після урочистих заходів відбулось покладання квітів до Монумента слави, а також поминальний обід.

Шановні ветерани! Щиро вітаємо вас з радісним і світлим святом Перемоги.  Бажаємо міцного здоров’я, благополуччя, добра, миру, довгих років життя. Доземний вам уклін!

Вічна пам’ять і шана тим, кому не судилося дожити до 63-ї річниці Перемоги, хто поліг на полі бою, в партизанських загонах і підпіллі, прийняв мученицьку смерть у гестапівських катівнях, хто помер від ран і підірваного війною здоров’я у повоєнні роки.

 

Ольга Номерчук,

ВЗГ УМВС України

в Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі