Місто

У Житомирі чотири дні знімали фільм про голокост та окупацію Вінниці під час Другої Світової війни

23 July 2019, 18:18

Один із найстаріших будинків Житомира, що знаходиться на вулиці Ольжича, на декілька днів перетворився на справжній знімальний майданчик. Тут вже другий день проходять зйомки художнього фільму «Відлуння». У стрічці розповідають історію єврейської сім’ї та події, які відбувалися у Вінниці в період окупації німецькими військами у 1941-му році.

Через унікальність та автентичність деяких житомирських будівель кілька сцен вирішили знімали у нашому місті.

«Житомир - прекрасне кінематографічне місто. Тут ще багато залишилося того, що все зараз у сучасному місті важко знайти. Ось нам люб’язно надали дім, що на вулиці Ольжича. Знімали ще на деяких локаціях, тому ми чотири дні у Житомирі. Для мене як для режисера було б дуже цікаво зрозуміти якісь речі, тому що культура німецька по-своєму багата і композиторами, і літераторами, але як нація допустила таке і опустилася до того рівня, щоб знищувати собі подібних?!», - каже режисер кінострічки Валерій Шалига.


Зйомки проводились також на Пушкінській, Лермонтовській та біля краєзнавчого музею. У стрічці знімаються актори із Миколаєва, Вінниці, Києва та Житомира. Вони працюють з самісінького ранку і до заходу сонця.

Головну роль у стрічці виконує відомий український телеведучий Олексій Суханов. Це його перший досвід у повнометражній стрічці.

«Прокидаємось вранці о шостій, далі швиденько приводимо себе до ладу, снідаємо і їдемо на майданчик, і так до вечора. Вчора закінчили о дев’ятій. Знаєте, ноги тремтять під кінець дня, але це дуже цікаво. Для мене це перший досвід, коли я беру участь у такому повному метрі. Це дуже важливо для мене і відповідально», - ділиться телеведучий Олексій Суханов.

Про свою роль у цьому фільмі розповідає актор Миколаївського театру Андрій Жила.

«Мені пощастило в цьому фільмі зіграти одного з євреїв, який був представником юденрату. В той час в кожному місті, де були великі єврейські поселення, німці створювали такий осередок влади серед євреїв, аби контролювати виконання наказів німецького командування. Мій персонаж як міг намагався і врятувати своїх людей і якось виконати накази фашистів. Такі фільми просто потрібні, аби нагадувати про ті події та не було подібного в наш час», - розповідає актор Миколаївського академічного театру драми та комедії Андрій Жила.

Житомирські актори із задоволенням прийняли пропозицію вінницьких колег приєднатися до зйомок художнього фільму. Петро Авраменко, актор та режисер Житомирського театру ім. Івана Кочерги, у стрічці грає німецького поліцейського.

«Я граю поліцая. Житомирські актори теж грають, але різні ролі. Ми допомагаємо нашим вінницьким колегам і із задоволенням працюємо», - говорить актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Петро Авраменко.

Він звернув увагу на те, що у Житомирі чимало й інших унікальних будівель минулих століть, однак не всі підлягають реставрації та збереженню.

«Було б непогано, якби ці будинки залишалися у гарному стані, щоб їх підтримували, робили реконструкції і вони залишалися, а не зносили, забудовували новими», - додає Петро Авраменко.

23 липня знімальна група завершує зйомки у Житомирі і продовжує їх у іншому місті. А ось розробка всього фільму, зізнаються деякі члени команди, може зайняти близько року.

Нагадаємо, 20 липня під час зйомок фільму «Відлуння» місцевий краєзнавчий музей перетворили на штаб-квартиру німецьких окупантів.

Як повідомляв Житомир.info, на двох локаціях поблизу Житомира влітку 2019 року проходять зйомки серіалу «Слов’яни».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фільм Відлуння окупація зйомки єврей  
Матеріали по темі