Політика

Литвин, який програв кандидату від «Слуги народу», розповів про парламентські вибори у Житомирській області на окрузі №65

26 July 2019, 13:29

«Українська правда» опублікувала враження народних депутатів, яких на позачергових парламентських виборах «зробили разом»: главу Адміністрації президента Кучми Володимира Литвина, другу людину в Адміністрації президента Ющенка Олександра Третьякова та найближчих соратників президента Порошенка Олександра Грановського та Ігоря Кононенка.

«Стара політична еліта до останнього пов'язувала надії на самозбереження з виборами у мажоритарних округах. Роками пригодовувані округи давали кільком сотням мажоритарників надію, що повний провал Петра Порошенка та великих політичних проектів не заторкне їхнього індивідуального політичного майбутнього. До останнього моменту мирилися із такою перспективою і в штабі "Слуги народу", де сподівались виграти 70-80 округів. А виграли – 130! Десь прогнозовано і заслужено, десь з боями, а десь і взагалі випадково, за політичною інерцією. "Просто йшов дев'ятий вал, зелений ураган, який змітав усе", – коментує в розмові з УП один із досі впливових мажоритарників, якого цим валом накрило з головою. Партія Зеленського змела усіх, незважаючи на вік і стаж. Але як їй це вдалося? Що стало головним? Як нікому не відомі люди змогли виграти у суперсильних і впливових політичних старожилів?», - пише видання.

Володимир Литвин у Житомирській області на окрузі №65 поступився кандидату від «Слуги народу» Дмитру Костюку з результатом 35,70% (27 019 голосів) проти 25,64% (19 411 голосів).

На своєму окрузі я народився, виріс. Це моя Батьківщина. Це мій обов'язок працювати тут. Я почав займатись цим округом, коли поїхав у Київ. От у 1973 році вступив в університет у Києві і відтоді і працюю "на округ".

Чи була ця кампанія дешевша чи дорожча у порівнянні з іншими виборами? Здоров'я ж не вимірюється! Я провів на окрузі 360 зустрічей. Два тижні на місяць я постійно жив і працював на окрузі. Постійно.

Я знаю кожен населений пункт у цьому окрузі, які у нього проблеми, чим він живе. Я знаю в багатьох селах, які у кожної людини проблеми. Тому ця кампанія була просто продовженням того, чим я і так завжди займався.

Програш я сприйняв як даність. Якщо не можеш змінити ситуацію, зміни своє ставлення до неї. Тому я результати сприйняв спокійно, без надриву.

По суті, ці вибори були продовженням президентської кампанії. І якщо у президента такий відсоток підтримки людей, то очікувати, що люди будуть інакше голосувати, було б ілюзією.

І виявилось, що вболівання за країну, підтримка і допомога тисячам людей, намагання послухати кожну людину, яка потребує уваги – усе це виявилось недостатнім і навіть непотрібним. Не витримало конкуренції із брендом "Слуги народу". З одного боку.

А з іншого боку – не витримало конкуренції із засіванням грошима, концертами, розвагами і пригощаннями. Маю на увазі керівника лісгоспу, такий собі місцевий олігарх, який сформував "общак" з колегами.

Від Житомир.info: мова йде про депутата Житомирської обласної ради від Блоку Петра Порошенка, директора ДП «Городницьке лісове господарство» Віктора Мельника.

Вони взяли в облогу людей з лісових районів, яким немає куди діватись крім лісу, взяли на утримання місцевих керівників влади, їх під руки водили місцеві правоохоронці… Вони собі засівали, ходили від хати до хати і носили гроші, дуже потужно. Я розумію людей, вони бідні. Але раніше такого тут не було.

Вони забирали голоси не у "Слуги народу". Цих два фактори – "Слуга народу" і підкуп – дали той результат виборів, який маємо.

І не було різниці, якби цей кандидат був не від "Слуги". Абсолютно ніякої різниці. Ми проводили соціологічне дослідження перед початком виборів. Поставили просто вигаданого персонажа, написали, що це вчитель – і в нього одразу вискочило 20%, ще до початку кампанії.

Я не знаю людину, яка мене перемогла. Колись, виявляється, я йому лекції в університеті читав.

Від Житомир.info: Дмитро Костюк навчався в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка на історичному факультеті.

Чи планую ще займатись політикою? Головне – щоб політика не займалась нами. У мене є безліч гарних справ і починань. Зараз у видавництві готується до друку монографія, яка має робочу назву "Політичне лідерство: світовий досвід і українська практика". Далі – робота в Академії наук, читання лекцій…

Я абсолютно не розчарований, не озлоблений. Мені в житті доводилось не один раз падати. Головне – зробити висновки.

Нагадаємо, Володимир Литвин, який проживає у Києві, чотири рази обирався до Верховної Ради: у 2002 році – від блоку «За єдину Україну!», у 2007 році – від «Блоку Литвина», у 2012 році – по Новоград-Волинському округу від Народної партії, у 2014 році – по Новоград-Волинському округу як самовисуванець.

Як повідомляв Житомир.info, у п’яти з шести округів Житомирської області перемогли кандидати від партії «Слуга народу»: округ №62 – Ігор Герасименко, округ №63 – Богдан Кицак, округ №65 – Дмитро Костюк, округ №66 – Тетяна Грищенко, округ №67 – Сергій Кузьміних. Кандидат від цієї партії по округу №64 у суді вимагає перерахунку голосів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори Литвин округ 65  
Матеріали по темі