Місто

У День пам’яті на житомирському військовому кладовищі загиблих захисників вшановували рідні

29 August 2019, 16:49

В Україні вперше на Державному рівні відзначають День пам'яті військовослужбовців, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Указ Про День пам`яті захисників напередодні, 28 серпня, підписав президент України Володимир Зеленський.

Дату обрали не випадково. Саме цього дня у 2014 в Іловайську загинула найбільша кількість українських захисників. За даними Генштабу, саме 29 серпня кількість загиблих військовослужбовців у боях за Іловайськ - 220 осіб, 44 - поранено, 40 - зниклих безвісти, 13 утримуються у заручниках (станом на 22 серпня 2019). Саме 29 серпня 2014 року під час виходу «зеленим» коридором: загинуло - 129 осіб, поранено - 18 осіб, зникли безвісти - 22 особи (станом на 22 серпня 2019 року 10 залишається), у заручниках – 10.

У Житомирі вшанувати пам`ять загиблих військових на Смолянське кладовище прийшли родичі, побратими воїнів та небайдужі житомиряни.


«‎Ось Дмитро Ільницький, лейтенант, ми разом спали з ним в одному приміщенні, а ось Сергій Дзиба, він був командиром мого взводу. Я дізнався з фейсбуку, що сьогодні День пам'яті. Молодці, що зробили сьогоднішній день Днем пам'яті. Щоб люди усвідомлювали, що в цей день потрібно пам'ятати про тих героїв, які віддали життя за Україну», - говорить Борис Нагорний.

Дружина загиблого АТОвця Андрія Когана у День пам`яті на кладовище прийшла разом із сином.

«Мій чоловік загинув п'ять років тому під селом «Мирне» у Слов'янську. Постійно приходимо на кладовище, сумуємо. Це насправді дуже важливо, тому що, я впевнена, пройде рік, другий, і наші хлопці будуть забуті. Уже до цього йде. На кладовище приходять рідні, матері й жінки, а на рахунок держави, то все далі вона віддаляється. Є такі загиблі, яких насправді навіть не згадують», - ділиться дружина загиблого воїна Віра Коган.

Жінка розповіла, що для неї важливо, аби її чоловіка не забували та знали його історію.

«На площі Перемоги вшановували пам`ять загиблих, ставили хлопцям дошки, на яких є їх портрети. Я хотіла, аби серед них був і мій чоловік. Він заслуговує на це. Після цього до мене телефонували його товариші по службі й питали, чому на меморіальних дошках немає портрета Андрія. Мені дуже прикро», - розповіла Віра Коган.

Історію бійця Сергія Ковешнікова розповідає його дружина. Чоловік загинув під час виходу з «Іловайського котла» разом зі своїми побратимами.

«Доброволець батальйону «Донбас». До армії пішов добровільно, попав у зону АТО у 2014 році в червні. Потім попав у «Іловайський котел». Два тижні вони були в оточенні, навіть не знали про це. Коли виходили в «зелений коридор», їх просто обстріляли. Танковий снаряд попав у пожежну машину, їх там було шестеро осіб. По ДНК я його знайшла. Для мене важливо, щоб їх пам'ятали. Мені прикро, що стільки хлопців полягло. Коли буде суд і над ким він буде?», - питає Оксана Салко.

Також у День пам'яті захисників свіжі квіти з'явилася біля пам'ятних дошок з портретами військових на майдані Соборному.

Як повідомляв Житомир.info, 2 серпня 2019 року близько сотні людей зібрались на Житомирському військовому кладовищі, щоб вшанувати пам’ять полеглих десантників, котрі загинули під час війни на сході України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День пам'яті військовий загиблий вшанування кладовище  
Матеріали по темі