Місто

В Житомирі цього року головним символом Різдва стане блакитна ялина, яка зараз росте біля міського ліцею

13 November 2019, 19:02

Блакитна ялина заввишки 17 метрів, яка зараз росте поблизу Житомирського міського ліцею №25, стане цьогорічним головним Різдвяним символом Житомира. Вже зовсім скоро її видалять і встановлять на майдані Корольова. Керівник навчального закладу пояснює: дерево росте занадто близько до будівлі, а його коріння руйнує доріжки, якими діти йдуть на заняття. Саме тому батьки учнів та педагогічний колектив звернулись до міської ради.


«Перший аспект — те, що ялина має поверхневе коріння. І, на жаль, розміри надземної та підземної частини поверхневого коріння призводять до того, що вона підіймає бордюри й руйнує дорожнє покриття перед центральним входом до ліцею, що, звичайно, створює передумови для травматизму. Якщо вжити заходів і обрізати цю сторону коріння, то ми можемо мати зворотну ситуацію: коріння все-таки поверхневе, і ми переживаємо, що при буревії вона може впасти і травмувати, не дай Боже, дітей. Вона також знаходиться занадто близько до вікон. І сьогодні, коли сильний вітер, її гілки досить голосно б’ють у вікна і це шкодить освітньому процесу. Звичайно, є ще нюанс із природним освітленням. Всі класи, які знаходяться у масштабі цієї ялинки, вони всі отримують недостатньо природного освітлення. Саме це і спонукало до появи звернень від батьків», - директор Житомирського міського ліцею №25 Павло Позняков.

Чи дійсно дерево потребує видалення перевірила спеціально створена комісія, до якої входили екологи та студенти агроекологічного університету. Відповідно до висновку комісії, ялинку й справді потрібно прибрати.

«Причина проста – дерево росте занадто близько до будівлі. Відповідно до державних будівельних норм всі дерева, які ростуть ближче ніж за п’ять метрів, які можуть нанести шкоду фундаменту житлового приміщення, адміністративного приміщення, вони підлягають видаленню», - розповідає заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Щоб блакитна ялинка не пішла просто на дрова, а принесла користь, викладачі ліцею та батьки учнів запропонували зробити її головним символом Різдва в Житомирі.

«В місті немає штучної ялинки, яка могла б прикрасити наше місто. Та ялинка, яка була куплена «за царя Тимка», вона сьогодні не відповідає ніяким естетичним нормам. І жоден житомирянин не може поглянути на неї й отримати естетичну насолоду від святкування Нового року. В минулому році ми поставили живу ялинку, вона не була блакитною, але все ж. В цьому році нам пощастило: є можливість поставити гарну велику ялину, щоб вона радувала житомирян. Ми говоримо між собою, що цій ялинці можемо дати «друге життя» на наш Новий рік», - каже заступник мера.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році вперше за останні 11 років головна новорічна ялинка Житомира була не штучна: на майдані Корольова встановили та прикрасили живу ялинку, яка раніше росла на території дитячого садочка № 37 «Ластівка».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ялинка ліцей Кондратюк новий рік  
Матеріали по темі