Фоторепортаж

Колишній працівник житомирського кінотеатру «Космос» провів екскурсію занедбаною будівлею. Фоторепортаж

20 November 2019, 17:15

Для житомирян кінотеатр «Космос» – ніби справжній космос: такий же міфічний і недосяжний. Вже багато років він не працює, вандали зруйнували та вкрали більшість з того, що там було. Проте він так і залишається живою легендою.

Потрапити у кінотеатр виявилося досить складною задачею: довелося демонтувати та замінити один із замків. Всередині – темно. Всі вікна забиті, а світла, яке потрапляє через шпарини, дуже мало, щоб щось роздивитися. Проте Ангел каже, що все тут знає, й може пройти навіть у повній темряві та із зав’язаними очима. Олег Ангел – колишній головний інженер кінотеатру «Космос», а зараз – пенсіонер та підсобний працівник у кінотеатрі ім. Франка.

Далі – з розповіді Олега Ангела:

«Будували кінотеатр всі підприємства міста – виділяли людей, матеріали. Привозили з Баранівки, з Хусту матеріали. Художники підбирали мозаїку за кольором, щоб воно все було «космічне».

Ось малий зал. Тут був кіноекран підвищеної яскравості. Я віз його з Москви, а замовляли його в Ніцці. Екран посріблений. Транспортувати його потрібно було дуже обережно, не можна було ні зігнути, ні перегнути. Я згадую круті бойовики – оце так ми його везли. Міняли вагони в потязі, поклали у задній вагон і сиділи над ним, трусилися, контролювали, щоб ніхто не став і не пошкодив його. І ви уявіть, як мені його шкода. От як очі не плачуть?

Тут провалилася підлога, там обсипалася плитка і штукатурка. Постійно зривають замки. Навіть вибили дірку у капітальній стіні. Тут була дитяча кімната – батьки могли лишити дитину з вихователем дивитися мультики, а самі спокійно сходити у кіно.

Це була кіноапаратна. Звідси транслювали фільми. А зараз страшно дивитися. Це все робили ми своїми руками, задарма.

Був ліфт вантажний. Фільми підіймати. Це ж було не як зараз – жорсткий диск в карман поклав і пішов. А було два ящики, кілограм по двадцять. От і був потрібен ліфт.

На даху всі літери світилися. Гарно було. Тут був мій кабінет...

Я вже змирився, що воно зруйноване. Змирився.

На сцені кінозалу молодь смажила шашлики. Лишилася дірка. А раніше тут виступали відомі артисти, а ще представляв команду Блохін. Колись це був один з найкращих кінотеатрів України.

Це вам не Тетерів, і не річка Гуйва. Це дах кінотеатру «Космос».

Відновити? А що вже зараз тут відновлювати. Потрібні дуже великі кошти…»

За інформацією інтернет-ресурсів, кінотеатр «Космос» був збудований у 1988 році, а з 2006-го функціонування об’єкта припинилося.

Нагадаємо, 11 листопада 2019 року в програмі «Тема дня» на Житомир.info Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, відповідаючи на запитання слухачів, казав, що у грудні 2019 року житомирянам запропонують проголосувати за реконструкцію кінотеатру «Космос» під дитячий експериментаріум або підтримати два інших проєкти нового бюджету участі.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2019 року житомиряни, створивши та підписавши електронну петицію, пропонували зробити на базі кінотеатру «Космос» дитячий центр, у міськраді подякували та запевнили, що вивчають питання.

Фоторепортаж з кінотеатру «Космос», відзнятий у березні 2016 року, дивіться тут

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кінотеатр "Космос"  
Матеріали по темі