Економіка

Прем’єр-міністр запевняє, що тарифи на газ до кінця опалювального сезону зростати не будуть

27 November 2019, 16:13

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявляє, що зростання тарифів на газ до кінця опалювального сезону не буде.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на брифінг Гончарука після завершення засідання уряду 27 листопада.

«Перша тема – це тарифи. У нас зима наближається, і в передзимовий період ми мали переконатися, що українці будуть захищені від можливих коливань цін на газ, що могли би теоретично спричинити зростання тарифів. Цього не буде. Цієї зими українець буде захищений від коливання ціни на газ. Відповідне рішення сьогодні ми прийняли», - сказав прем’єр-міністр.

За словами Гончарука, в Уряду є «повне порозуміння» з НАК «Нафтогаз» з цього питання. Він також додав, що сьогодні є багато спекуляцій щодо можливого подорожчання газу, пов’язаних з тим, що з 1 січня припиняється дія чинного контракту з росіянами на транзит газу, а перемовини щодо нового контракту ще тривають.

За словами Гончарука, рішення, яке прийняв Кабмін, «гарантовано захистить українців від всіх негативних проявів і наслідків коливань ціни на газ цієї зими».

Він запевняє, що Україна «впевнено входить в зиму» і має достатньо ресурсів, щоб тарифи «гарантовано не зростали».

Водночас, 27 листопада на Урядовому порталі з’явилося повідомлення, що цього дня Уряд встановив запобіжник, що захистить людей від коливань ціни на газ взимку в умовах потенційної відсутності транспортування газу українською ГТС. Для цього розроблено програму «Гарантована ціна на газ». Для учасників програми Уряд зобов'язав НАК «Нафтогаз України» зафіксувати ціну на газ на період опалювального сезону. Вказана ціна буде на 7% менша, ніж у попередньому році.

«За умовами програми кожен споживач України з 1 січня 2020 року (громадяни та підприємства теплокомуненерго) до 1 травня 2020 року автоматично стають учасниками програми. Відпускна ціна газу від НАК «Нафтогаз України» для них становитиме 6,96 грн за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування до домогосподарства). Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки. В усіх без винятку споживачів є вибір: залишитися в програмі, чи вийти з неї і відмовитися від гарантованої ціни до 20 грудня поточного року. У разі виходу з програми «Гарантована ціна на газ» споживач буде оплачувати газ за діючою місячною ціною, що складеться на ринку. Рішення приймає кожен споживач індивідуально», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 13 листопада 2019 року «Житомиргаз Збут» інформував, що вартість газу для населення в листопаді зросла на 14,65%, а НАК «Нафтогаз України» переконував в листопаді ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах (ПСО), складе 4 899,00 грн за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та транспортних витрат) і це найнижча з 2016 року ціна на газ для населення в листопаді.

Як повідомляв Житомир.info, в 2019 році акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи "Житомиргаз"» судиться з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг: просить визнання її бездіяльність протиправною та стягнути з держбюджету майнову шкоду в розмірі 964 млн 439 тис. 500 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ газ тариф Гончарук  
Матеріали по темі